Hlavní obsah

Členské státy ESA se dohodly na financování raket Ariane 6 a Vega-C

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevilla (Španělsko)

Členské státy Evropské kosmické agentury (ESA) se dohodly na dalším financování evropské rakety Ariane 6 a italské rakety Vega-C. Prostředky, které přislíbilo 22 zemí, by měly stačit na starty rakety Ariane 6 v letech 2026 až 2030. Rakety jsou součástí evropské strategie pro samostatné dobývání vesmíru, řekl v pondělí šéf ESA Joseph Aschbacher po summitu agentury ve španělské Seville.

Foto: AFP PHOTO / ARIANEGROUP / S MARTIN, Profimedia.cz

Evropská raketa Ariane 6

Článek

Itálie, Francie a Německo v pondělí dosáhly dohody, která podpoří budoucí starty menších raket Ariane 6 a Vega-C, informovala agentura Reuters s odkazem na italské ministerstvo průmyslu.

Projekt Ariane 6 nabral čtyři roky zpoždění, k prvnímu startu by se raketa měla vypravit příští rok. Odklad provázel růst nákladů, který navíc zhoršila inflace. Výrobci rakety v čele s francouzskou společností ArianeGroup se na summitu zavázali snížit své náklady o 11 procent.

Roční příspěvek do rozpočtu rakety Ariane bude maximálně 340 milionů eur (8,3 miliardy korun). Zajistí vyrovnané finance pro 16. až 42. start rakety, přičemž prostředky pro prvních 15 startů se již podařilo zajistit dříve.

Raketa Ariane 6 se na první zkušební let vydá nejdřív příští rok

Věda a školy

Malá raketa Vega-C nestartovala od nehody v prosinci 2022. Tento projekt získá od členů ESA ročně až 21 milionů eur (515 milionů korun).

Vedle přislíbených prostředků se ESA zavázala, že si pro instituci koupí čtyři lety Ariane a tři lety Vegy k vynesení evropských satelitů na oběžnou dráhu.

Evropský vesmírný program čelí tvrdé konkurenci, zejména ze strany americké společnosti Space X, která posílá do vesmíru dvě rakety týdně, jak konstatuje zpráva agentury AFP.

Dá mu ESA zelenou? Satelit SOVA by se mohl stát největší českou vesmírnou misí

Věda a školy

První soukromý evropský start. Ze Španělska vzlétla raketa Miura 1

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám