Hlavní obsah

Číslo R musí být pod 1. Kde by se nyní školy neotevřely?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli by se podle čtvrtečního vyjádření ministra školství Roberta Plagy (za ANO) měli 12. dubna do lavic rotačně vrátit žáci celých prvních stupňů základních škol, rozhodně tomu tak nemusí být v celém Česku. Aktuálně se reprodukční číslo vyšší než 1 týká pěti moravských okresů, Kroměříže, Zlína, Prostějova, Hodonína a Brna-města.

Článek

Novinky čísla spočítaly na základě údajů ministerstva zdravotnictví, jsou platné ke středě. Z mapy je patrné, jak se nákaza přelévá ze západu na východ. V Čechách mají všechny okresy číslo R nižší než 1.

V některých okresech, kde bude epidemiologická situace horší, se podle Plagy školy otevřít nemusí. Důležitý bude vývoj tamního reprodukčního čísla, které ukazuje, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený – pokud bude vyšší než 1, školy se v daném okrese pravděpodobně neotevřou, protože to znamená, že je epidemie na vzestupu.

Reprodukční číslo udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Za celou ČR je ve čtvrtek 0,85.

První stupeň se do škol vrátí rotačně 12. dubna

Domácí

Kterých okresů se to případně opravdu dotkne, bude podle šéfa školského resortu jasno ve středu po Velikonocích.

Žáci prvního stupně v rouškách

Podle aktuálních údajů by to znamenalo, že ani k danému částečnému znovuotevření škol by nedošlo v okrese Prostějov, kde je R 1,16, dále pak v okresech Zlín (1,16) Kroměříž (1,01), Hodonín (1,03) a Brno-město (1,02). Všechny ostatní okresy v ČR mají R nižší než 1.

Rozhodovat se ale bude příští týden na základě aktuální situace.

Velmi pravděpodobně se otevřou školy v okresech Tachov, Písek, Kolín, Karlovy Vary, Jablonec na Nisou, kde je reprodukční číslo pod 0,7.

Přehledně: Jak má probíhat návrat do škol

Domácí

S otevíráním škol bude každopádně spojeno několik opatření. Žáci prvního stupně na rotační výuce (týden ve škole, týden doma) budou muset nosit roušky a budou se testovat, a to pomocí neinvazivních antigenních testů dvakrát týdně.

Malotřídních škol se rotační výuka týkat nebude, tito školáci se budou moci vrátit k běžné prezenční výuce.

Maláčová: Ošetřovné bude i při rotační výuce. Za dny učení na dálku

Domácí

Druhý stupeň ZŠ i středoškoláci zatím budou zůstávat na distanční výuce. Daní žáci by ale mohli ve skupinách maximálně po šesti docházet do školy na konzultace.

Ve školkách jen předškoláci. Bez roušek

Do školek by se současně měli vrátit předškoláci (tj. ti, co mají povinný poslední rok školky před nástupem na ZŠ), ale maximálně v 15členných skupinách. Nebudou však nakonec muset používat roušky. Kdy se vrátí do školek mladší děti, Plaga nesdělil.

Rodiče žádají pro děti odklad školní docházky i kvůli epidemii, poradny na to neberou ohled

Věda a školy

Od 19. dubna by se měli podle plánu vrátit k praktické výuce studenti posledních ročníků SŠ a VŠ. To se má rozhodnout týden předtím.

„Otevírání škol nicméně není signálem k uvolňování opatření v dalších částech společnosti,” poznamenal Plaga na tiskové konferenci s tím, že otevření škol je celospolečenskou prioritou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám