Hlavní obsah

Chmelové brigády hlásí návrat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklizeň chmelu jako letní studentská brigáda? Zní to jako návrat do dob minulých, kdy byly povinné a svou zkušenost s nimi měl téměř každý. Nyní však zájem o ně opět roste. Souvisí to i se zvyšující se poptávkou po českém chmelu.

Foto: Profesia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní brigádníci na rozdíl od svých rodičů už na chmelových brigádách nepracují ani zdaleka zadarmo. Naopak jde o poměrně dobře finančně hodnocenou záležitost. Kromě základní hodinové sazby dostávají brigádníci i další výkonnostní bonusy a prémie za dosažení daných cílů sběru,“ informuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Nedělají ruční sklizeň

To se odráží i na zájmu o tento typ brigád. Společnost Chmelda, která se organizováním chmelových brigád zabývá, v posledních letech pozoruje každoroční nárůst zájmu brigádníků.

Se zvyšující se poptávkou po chmelu roste i poptávka po brigádnících, jež by ho pomáhali sklízet. Brigádníci v současnosti již neobstarávají přímo ruční sklizeň. Ta už dnes totiž probíhá mechanicky, pomocí speciálně upravených traktorů. Brigádníci tak obstarávají spíše sběr zbytků nesklizeného chmelu, čištění chmelnic, sušení, pytlování a úklid.

Přesto mají i dnešní brigády něco společného s těmi z filmu „Starci na chmelu“. Účastníci jsou složeni většinou ze studentů a mladých lidí, kteří spolu bydlí v ubytovně, svačinu dostávají do ešusu a v noci si topí v kamnech. Internet a často ani mobilní signál na chmelových farmách nejsou.

Český chmel vyprodán na roky dopředu

Poptávku po českém chmelu zvyšují zejména minipivovary, kterých bylo v lednu letošního roku evidováno celkem 302. Navíc i tradiční velké pivovary začínají měnit recepturu svých produktů a vaří čím dál více piva s větším obsahem chmelu. O kvalitní český chmel je zájem i v zahraničí.

Roste také celková produkce piva, která se zvýšila na 20,1 miliónu hektolitrů, stejně jako jeho export, který podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl meziročně o více než 13 procent na rekordních 4,14 miliónu hektolitrů. Veškerý český chmel je podle uzavřených smluv vyprodán až do roku 2020.

Reklama

Související články

Pražský hrad patřil minipivovarům

V pátek a v sobotu se na Pražský hrad sjelo přes 2500 milovníků piva nejenom z České republiky. Konal se tam totiž již pátý ročník degustačního Festivalu...

Letní brigády neshánějí jen studenti

Přestože sezóna letních brigád již odstartovala, práci na léto mohou zájemci stále ještě najít. Sezónní práce totiž nejsou jen příležitostí pro studenty, zájem...

Výběr článků

Načítám