Hlavní obsah

Pražský hrad patřil minipivovarům

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Praha

V pátek a v sobotu se na Pražský hrad sjelo přes 2500 milovníků piva nejenom z České republiky. Konal se tam totiž již pátý ročník degustačního Festivalu minipivovarů.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Festival minipivovarů na Pražském hradě

Článek

Již před začátkem akce čekal před branami slušný počet lidí. Na Festival minipivovarů na Pražském hradě, jak zní celý jeho název, totiž přijelo 66 minipivovarů, takže kdo chtěl ochutnat všech 132 připravených druhů piva, raději dorazil včas.

Po zaplacení 400korunového vstupného dostali hosté degustační sklenici, do níž se čepovalo 0,75 dl piva. Konzumace byla neomezená, opíjení se ale nekonalo.

„Náš festival je výjimečný tím, že je degustační. Pivních festivalů a pivních akcí je spousta. Ale degustačních, kde by si člověk zaplatil vstup a dostal skleničku, katalog a šel a ochutnával, jak to dělají vinaři, tak ten je u nás zatím jen jeden – ten náš,“ řekl Novinkám Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů, který akci pořádal.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Na festivalu panovala příjemná atmosféra, k níž přispělo i to, že se netvořily velké fronty

A opravdu, velká část návštěvníků si poctivě zapisovala své poznatky a z postávajících hloučků šlo nezřídka zaslechnout odbornou debatu o vaření piva, což značilo, že se na festival sjeli hlavně nadšenci a odborníci.

Celkem na akci podle pořadatelů dorazilo 2600 lidí, mezi nimiž nechyběla ani celá řada cizinců, kteří jezdí na festival pravidelně. Z 66 zúčastněných pivovarů bylo 63 z České republiky, zbylé tři pak z Polska.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Akce se zúčastnilo 66 minipivovarů

„Oslovíme členy svazu, jestli se chtějí zúčastnit, a z toho naplníme těch 66 míst, což je tady na Hradě maximální kapacita. Vybíráme si pivovary tak, aby to pokrylo celou republiku. Aby tu byl Hodonín, Varnsdorf, Sokolov i Ostrava. Jde nám o vyváženost,“ vysvětlil Šuráň kritéria výběrů účastníků akce.

Na festivalu byl slavnostně vyřazen z řad minipivovarů pivovar Únětice, který přesáhl výstav 10 tisíc hektolitrů za rok, takže už nesplňuje kritéria pro minipivovar. Jan Šuráň se při této příležitosti zamyslel nad dalším vývojem minipivovarů.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň

„Já už se skoro neodvažuji tipovat, protože ten svůj původní tip jsem asi o 70 překročil,“ řekl se smíchem. „Odpovím proto takhle. V roce 1874 bylo v USA 4130 pivovarů. Letos v lednu tohle číslo překročili, pivovarů tam ročně přibývá asi 300. Nikdo neví, kde se to zastaví. U nás bylo na konci 19. století přibližně 1000 pivovarů, takže máme ještě co dohánět,“ dodal pro Novinky ředitel svazu minipivovarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám