Hlavní obsah

Čeští biologové objevili v ohrožených etiopských lesích nový druh myši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým biologů vedený Čechem nalezl a popsal nový druh hlodavce, který se vyskytuje pouze v horských lesích Etiopské vysočiny. Lesy dříve pokrývaly její významnou část, vlivem kácení i změn klimatu z nich však zůstaly jen malé fragmenty. Vědci objevili „myš harennskou“ ve dvou lesích, které jsou od sebe – pro hlodavce neprostupně – oddělené Velkou příkopovou propadlinou.

Foto: Leonid Lavrenchenko

Myš harennská

Článek

Etiopii se přezdívá střecha Afriky, celkem 15 procent jejího území leží nad hranicí 2000 metrů nad mořem. Etiopská vysočina je typická svou izolovaností od ostatních hor, díky tomu se zde nachází řada rostlin a živočichů, kteří se nevyskytují nikde jinde.

Jeden druh rozdělený příkopem

Čeští vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a jejich kolegové z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Severcovova ústavu Ruské akademie věd v Moskvě vyrazili v roce 2017 do etiopských lesů prozkoumat faunu tamních drobných savců.

Zjistili, že myši odchycené ve vysoko položeném Harennském lese v pohoří Bale tvoří unikátní evoluční linii – značně odlišnou od všech ostatních afrických druhů.

Foto: Ústav biologie obratlovců AV ČR

Lokality, kde byla odchycena nově objevená harennská myš (červeně).

„Už v terénu jsme měli podezření, že by se mohlo jednat o nový druh. Myši z Harennského lesa se totiž od ostatních etiopských druhů nápadně lišily zbarvením a velkými rozměry. Genetické analýzy pak naše podezření potvrdily,“ poznamenala Jarmila Krásová, doktorandka Jihočeské univerzity a Ústavu biologie obratlovců a první autorka studie, kterou nyní publikoval časopis Organisms Diversity & Evolution.

„Původně jsme se domnívali, že se jedná o myš, která se vyskytuje jen v Harennském lese. O to větší bylo naše překvapení, když se nám v roce 2017 podařilo odchytit stejný druh i ve více než 400 km vzdáleném lese jménem Chingawa v jihozápadní Etiopii,“ uvedl vedoucí týmu Josef Bryja z Ústavu biologie obratlovců.

Foto: Radim Šumbera, Jarmila Krásová

Vlevo: Během terénních expedic vědci často přespávají ve stanech. V pozadí se tyčí Harennský les. Vpravo: Les Chingawa.

Tato skutečnost podle Bryji odkazuje na historické propojení těchto dvou lesních celků, které jsou od sebe v současnosti odděleny savanami Velké příkopové propadliny, tudíž jsou pro horské hlodavce neprostupné.

Nová studie zároveň upozorňuje, že lesům na jihovýchodě Etiopie se navzdory jejich evoluční unikátnosti nedostává žádného druhu formální ochrany.

Čeští zoologové objevili rod hlodavců, kteří na Zemi žijí už šest milionů let

Věda a školy

„V etiopských lesích se vyskytuje řada zcela unikátních druhů, které nenajdeme nikde jinde na světě. Loni jsme tu kupříkladu popsali nový rod myšovitých hlodavců, který žije pouze v lese Chingawa, a proto jsme ho nazvali Chingawaemys, nicméně tato myš je velmi odlišná od nově popsaného druhu myši harennské,“ konstatoval Bryja.

Foto: Matěj Lövy

Terénní výzkum se často neobejde bez pomoci místních obyvatel. Na fotografiích je první autorka studie Jarmila Krásová během expedice v Etiopii v roce 2017. Les Chingawa je místy natolik hustý, že je nutné si cestu prosekávat mačetou.

Krásová dodala, že za posledních 25 let se v Etiopii zdvojnásobila velikost lidské populace a její exponenciální růst nadále pokračuje.

To s sebou podle odborníků přináší velký tlak na přirozené ekosystémy, což platí zejména v chudých zemích. Ochranu naprosto unikátní etiopské přírody komplikuje občanská válka a ozbrojené konflikty, které momentálně znemožňují další výzkum etiopských lesů.

Etiopské hory: skvělé jídlo a žádná malárie

Etiopské hory jsou podle Krásové každopádně „opravdovým centrem endemismu“. „V posledních letech náš tým popsal také např. dva nové druhy Stenocephalemys,“ připomněla objev, o kterém Novinky tehdy rovněž informovaly.

Výjimečná událost. Češi objevili dva nové druhy savců

Věda a školy

„Co se týká specifik práce v terénu, tak pro mě je velká výhoda, že většina Etiopie je tak vysoko, že se tam člověk nemusí obávat malárie – a tedy zatěžovat svůj organismus antimalariky,“ doplnila pro Novinky.

České vědkyně objevily nové viry u zvířat v Angole

Věda a školy

Přiznala, že ji v Etiopii taktéž opravdu nadchlo jídlo, což bylo podle ní příjemným zpestřením práce v terénu.

„Navíc tam mají výbornou kávu, která člověka skvěle povzbudí před náročnou prací,“ nechala se slyšet a poskytla Novinkám i fotografii jednoho pokrmu.

Foto: Jarmila Krásová

Pestrá strava při práci v náročném etiopském terénu

„Placky se jmenují injera, dělají se z fermentované mouky semen trávy jménem tef. Takže jsou kyselé, ale velmi zdravé,“ popsala na závěr doktorandka Krásová.

Reklama

Související články

Češi popsali nový rod žáby z Konga

Tým zoologa Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového nikoli jen druhu, ale přímo rodu...

Výběr článků

Načítám