Hlavní obsah

Češi popsali nový rod žáby z Konga

Tým zoologa Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového nikoli jen druhu, ale přímo rodu žáby v Africe je podle Akademie věd ČR relativně vzácná událost, naposledy se to povedlo před sedmi lety. Jde tak o významný objev, a to zejména pro ochranu místních ekosystémů.

Foto: Václav Gvoždík

Samec nového rodu rákosničky, pro který vědci navrhují české jméno kongička statná.

Článek

K odhalení nového rodu, který byl pojmenován Congolius – což znamená jednoduše „žába z Konga“ – pomohla hlavně molekulární biologie, tedy izolace DNA a následné fylogenetické analýzy, které napovídají, jak se druh vyvíjel a kdo byl jeho předek.

Vědci pro jednoho nového rodového zástupce navrhují české jméno kongička statná.

V Českém lese našli vzácného rýhovce pralesního

Věda a školy

Václav Gvoždík z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Národního muzea v Praze se svými doktorandy Tadeášem Nečasem z Česka a Gabrielem Badjedjeou z Konga provedli i detailní morfologickou analýzu, včetně analýzy tvaru a velikosti kostí za využití mikropočítačové tomografie – to ve spolupráci s Ústavem teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.

Podobné, avšak ne příbuzné

Morfologická analýza ukázala, že Congolius zřejmě představuje případ tzv. konvergentní evoluce, což znamená, že žáby z tohoto rodu sice vypadají velmi podobně jako jiný rod žab (rod Hyperolius, česky rákosnička), ale nejsou s ním blízce příbuzné.

Podobnost vznikla podle vědců asi jako důsledek přizpůsobení se podobným životním podmínkám.

Foto: Václav Gvoždík, mapa: Tadeáš Nečas

Rod Congolius je endemický pro střední Kongo v rámci Konžské demokratické republiky, dříve známé jako Zair.

Známým případem konvergence je schopnost letu u netopýrů a ptáků nebo tvar těla velryb, které patří mezi savce, ale vypadají jako ryby.

„Náš objev vnáší nový vhled na evoluci rákosničkovitých žab, zároveň poukazuje na nedostatečné poznání biodiverzity těžko přístupných pralesů středního Konga,“ poznamenal Gvoždík.

Foto: Václav Gvoždík

Václav Gvoždík hledá žáby.

„Podle dostupného, ale velice skromného materiálu ve světových muzeích jsme zmapovali detailní přehled výskytu druhu a opravdu se zdá, že Congolius je endemický (tj. nikde jinde se nevyskytuje) pro střední Kongo, tedy na jih od řeky Kongo,“ vysvětlil.

Foto: Václav Gvoždík

Vědci se v pralese setkali i s populací šimpanzů bonobo žijících jen ve středním Kongu.

Podobně se rozšířil třeba i šimpanz bonobo, se kterým se badatelé při výzkumu obojživelníků též potkali – ve skupině zvyklé na přítomnost člověka s nimi prý strávil celý den.

Dobrodružná výprava

Největší překážkou při výzkumu byla podle odborníků odlehlost lokalit ve středním Kongu a jejich špatná dostupnost.

Čeští biologové zkoumali, jak se obojživelníci dovedou popasovat se změnou klimatu

Věda a školy

„Z výchozího bodu města Kisangani jsme se do oblasti kodrcali po vodou vymletých úzkých pralesních stezkách na motorkách celé čtyři dny. Musel jsem si vždy večer dát prášek, jak jsem měl rozlámané tělo,“ přiznal Gvoždík s tím, že v celém regionu, nejen v lese, není samozřejmě žádná elektrická síť, natož telefonní signál.

Foto: Václav Gvoždík

Výzkum v terénu v Kongu je velmi náročný. Dostat se na místo trvalo zoologům celé čtyři dny a občas cestování připomínalo spíše zápasy v bahně.

„Na tomto výše popsaném objevu je úžasné také to, že dokonale ilustruje, jak je důležitá spolupráce mezi institucemi, jakými jsou Národní muzeum a Akademie věd,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Objevy Václava Gvoždíka

Samotný Gvoždík se výzkumem biodiverzity v oblasti střední Afriky zabývá již 16 let. Bohatství druhů organismů je zde málo známé a do velké míry vědecky dosud nepopsané.

Foto: Václav Gvoždík

Typický biotop rákosničky rodu Congolius

„Zároveň jsou místní ekosystémy pod velkým tlakem ze strany mnoha zahraničních – zejména čínských – ale i nadnárodních korporací se zájmem o těžbu. Dochází tu k plošnému kácení lesů pro těžbu dřeva, rozšířená je také těžba nerostných surovin včetně vzácných minerálů, jako jsou diamanty, zlato či koltan,“ uvedl.

Češi popsali dva nové druhy kriticky ohrožených kamerunských žab. Jsou menší než palec

Věda a školy

V Kongu již tento vědec znovuobjevil např. zapomenutý druh krokodýla, v loňském roce popsal hned dva nové druhy kriticky ohrožených žab z Kamerunu.

V Africe po půl století objevili vzácný druh bércouna

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám