Hlavní obsah

Častou nemoc může způsobovat nedostatek přátelských bakterií v ústech, pomoci může český patent

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obranyschopnost organismu proti škodlivým vlivům závisí na mnoha faktorech. K těm hlavním patří zdravá výživa a dostatek pohybu i odpočinku. Chladnější počasí klade na imunitní systém zvýšené nároky. Správně fungující imunita závisí i na přítomnosti zdraví prospěšných bakterií v ústní a střevní mikroflóře, které pomáhají s infekcí bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opakované bakteriální infekce léčené antibiotiky mají za následek devastaci přátelských mikrobiálních kultur v těle. Navíc hrozí vznik odolnosti neboli rezistence škodlivých bakterií na léky, tím pádem i vážnějších zdravotních komplikací.

Důležitější než antibiotika je prevence

Zmíněná problematika se v poslední době stává i politickým tématem. Na valném zasedání OSN byla loni v září přijata rezoluce upozorňující na nebezpečí s tím spojená.

„Odhaduje se, že pokud bude rezistence narůstat stejným tempem jako dosud, bude v roce 2050 neléčitelná infekce vyvolaná multirezistentním mikrobem nejčastější příčinou úmrtí,“ říká Helena Žemličková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

Proto je nutné zaměřit se co nejvíce na prevenci a antibiotika používat jen v opravdu nutných případech.

První linie obrany je v ústech

Užívání antibiotik znamená dramatický zásah do fungování i zdraví prospěšných bakterií v těle. K jejich obnově se používají probiotika, která dokážou obnovit střevní mikroflóru tak, aby byla schopna vykonávat svou funkci.

„Neměli bychom ale zapomínat, že nejčastější vstupní branou pro infekci jsou ústa. Máme zde doslova malou mikrobiální zoo složenou z miliard bakterií – jak těch přátelských, tak patogenních. Imunita začíná právě zde. Z výzkumů vyplývá, že jen necelá dvě procenta lidí mají v ústní dutině určité typy ochranných přátelských bakterií, které zamezují vzniku infektů v dutině ústní, krku a středouší,“ vysvětluje Petr Ryšávka ze společnosti Pharmaceutical Biotechnology, která se výzkumem nových typů probiotik zabývá.

Propojení s českým patentem

„V dnešní době již umíme potřebné kultury bakterií doplnit a obnovit i přímo v ústní dutině,“ dodává s tím, že se tak výrazně omezuje riziko vzniku infekcí a zánětů v oblasti středního ucha, nosohltanu a krku. Přátelské bakterie jsou tak účinným pomocníkem proti vleklým a opakujícím se onemocněním.

Nová forma léčiv na doplnění přátelské mikroflóry horních cest dýchacích tak podle Ryšávky představuje zásadní pokrok ve využití probiotik. Dosud se o nich hovořilo jen v souvislosti s účinkem ve střevě. Dnes se už ví, že probiotika jsou důležitá i pro zdraví dutiny ústní a krku.

Nově vyvinutý lék má zachovat přátelské bakterie a likvidovat ty patogenní, jako je streptokok nebo hemofil, a to s účinností až jeden měsíc.

V současné době pracuje výzkumný tým Petra Ryšávky s kolegy ze Švýcarska na propojení vlastností přípravku s českým patentem tzv. biofilmových probiotik. [celá zpráva]

Rýsuje se tak nová koncepce péče o horní cesty dýchací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám