Hlavní obsah

Vědci přišli na to, jak omezit ztrátu vlasů při chemoterapii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti trpící rakovinou, kteří v rámci své léčby musí podstupovat chemoterapii, v budoucnu už možná vůbec nebudou zažívat vypadávání vlasů. To vše díky technologii amerických výzkumníků, které se přezdívá „chladící čepice“. Informovala o tom agentura Reuters.

Vědci vymysleli způsob, jak při chemoterapii snížit ztrátu vlasůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Chemoterapeutické léky, takzvaná cytostatika, jsou určeny k napadání rychle se dělících buněk. Jelikož se rychle dějí nejen rakovinotvorné, ale i vlasové buňky, při chemoterapii může dojít k poškození také těch vlasových. Vede to pak k vypadávání vlasů.

Snížení teploty pokožky

Systém chladící hlavu vyvinuli vědci z Baylor College of Medicine v Houstonu. Dokáže snížit teplotu pokožky na temeni hlavy na pouhých necelých 19 stupňů Celsia.

Nízká teplota stahuje cévy a snižuje průtok krve v oblasti až o 40 procent. Slabší krevní oběh v pokožce lebky znamená nižší pravděpodobnost, že chemoterapeutické léky zaútočí na vlasové buňky.

„Vypadávání vlasů je velikou daní za uzdravování, protože pacient i kvůli tomu silně vnímá sám sebe. Přichází o anonymitu a schopnost snadno svou chorobu skrýt. Každý totiž může vidět, že je nemocný,“ říká lékařka Julie Nangiaová z houstonského institutu.

Ne při leukémii

Dle vyjádření výzkumníků by chladící pokrývka hlavy měla pomáhat pacientům se solidními nádory. Ty vznikají v různých orgánech (plíce, střevo) nebo tkáních (vazivo, kost) a vytvářejí ložiska viditelná při zobrazovacím vyšetření rentgenem či ultrazvukem, případně i pouhým okem.

Nebude však sloužit pacientům s rakovinným onemocněním krve, tedy s leukémií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám