Hlavní obsah

Časně ráno bude možné pozorovat prach z Halleyovy komety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze středy na čtvrtek vrcholí meteorický roj Eta-Aquaridy. Letos ho nebude rušit Měsíc, zájemci tak mají šanci spatřit jindy špatně pozorovatelný úkaz. Na oblohu však musí pohlédnout časně ráno, už mezi půl třetí a pátou hodinou. Tyto meteory jsou prachem ze slavné Halleyovy komety, kterým Země prochází dvakrát do roka. Podzimní větví jsou Orionidy.

Foto: Colin Legg

Fotografie Eta-Aquarid z Austrálie (rok 2013)

Článek

„Letošní Eta-Aquaridy mají dobré podmínky v tom smyslu, že maximum bude v době, kdy je u nás ještě noc. Vychází na ráno 6. května. Zároveň tam tolik nesvítí Měsíc,“ shrnul astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Radiant, tedy místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, je v souhvězdí Vodnáře - blízko jedné z jeho nejjasnějších hvězd: Eta Aquarii.

FOTO: Superměsíc rozzářil večerní oblohu nad Českem

Věda a školy

„Pokud nějakou Eta-Aquaridu chcete vidět, tak jedině v ranních hodinách - mezi půl třetí a pátou. S tím, že v pět už je hodně velké světlo. Takto krátce, když Vodnář vychází, se dá pozorovat nejvíce meteorů. Rozhodně je nečekejte zvečera,“ upozornil Horálek.

Foto: Luc Perrot

Loňské zachycení jedné Eta-Aquaridy s kometou SWAN (francouzský ostrov Réunion v Indickém oceánu)

Podle Horálka je problém, že se radiant nachází nízko nad obzorem a hodně meteorů zazáří pod obzorem. „Ačkoli je ta frekvence relativně vysoká, třeba 40 až 50 meteorů v hodině, tak v našich zeměpisných šířkách jich v maximu vidíme třeba pět, sedm za hodinu,“ vysvětlil a dodal, že obvykle si je mohou užít spíše pozorovatelé v oblastech rovníku.

Fotky Eta-Aquarid z Česka podle něj prakticky neexistují, jelikož buď ruší Měšic, nebo je špatné počasí, nebo obojí. „Okénko na jejich pozorování je u nás velmi krátké,“ poznamenal tento popularizátor astronomie.

Vrcholí meteorický roj Lyridy

Věda a školy

Orionidy, jejichž mateřským tělesem je také Halleyova kometa, jsou četnější. Jejich maximum připadá na říjen.

Počasí bude přát

Co se týká počasí, tak dohlednost by měla být podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress na většině území ČR v prvních čtvrtečních hodinách dobrá.

„Převládat bude polojasno nebo skoro jasno, pouze na severu území v horských oblastech a na Šumavě se v údolích může tvořit nízká oblačnost nebo mlha. Vysoká frontální oblačnost začne od jihozápadu přibývat těsně kolem páté hodiny ranní,“ uvedla meteoroložka pro Novinky s tím, že počasí by tedy nemělo pozorování roje meteorů příliš komplikovat.

Foto: Colin Legg

Meteor z roje Eta-Aquaridy proti Mléčné dráze v Austrálii

„Během oněch ranních hodin se lidé mohou kochat i planetami Jupiter a Saturn, za rozbřesku potom srpkem Měsíce - prakticky v jedné řadě,“ doplnil Horálek pro Novinky.

Vědci zjistili, proč má Měsíc ocas. Vyhlížet ho je ale zbytečné

Věda a školy

Samotná Halleyova kometa se u Slunce naposledy ocitla v únoru 1986, znovu tak nastane v roce 2061. Je první matematicky předpověděnou kometou v historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám