Hlavní obsah

V čele ČVUT bude pokračovat jaderný fyzik Petráček

Praha

Rektorem Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze bude i v dalším funkčním období jaderný fyzik a nynější rektor Vojtěch Petráček. Do funkce ho ve středu zvolil akademický senát školy. Petráčkovo další volební období by po jeho jmenování prezidentem mělo začít v únoru příštího roku, univerzitu by měl vést do konce ledna 2026.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček

Článek

Středeční volby se účastnilo 36 z 45 členů senátu, část členů se podle předsedy Jana Janouška v minulých dnech omluvila, přičemž omluvenky podle Janouška souvisely s epidemií covidu-19.

Už v prvním kole volby získal sedmapadesátiletý Petráček nadpoloviční většinu hlasů všech členů senátu.

Předsedou Asociace výzkumných univerzit se stal rektor ČVUT Petráček

Věda a školy

Jaderný fyzik Petráček se stal rektorem školy v roce 2018, kdy ve vedení vystřídal nynějšího předsedu Technologické agentury ČR Petra Konvalinku. O místo rektora se ucházel už v roce 2013, tehdy ho ale Konvalinka porazil.

„Univerzita úzce svázaná se společností a státem”

V dalším období by chtěl Petráček podle své vize navázat na svou dosavadní práci, která podle něj umožnila rozvoj ČVUT jako excelentní výzkumné univerzity úzce svázané se společností i státem.

V uplynulých měsících podle něj škola získala dobré renomé mj. pro své nasazení v boji s covidem, kdy např. pomáhala s výrobou dezinfekce, ochranných masek nebo plicních ventilátorů.

Sériová výroba respirátorů z ČVUT díky firmám funguje. Jsou lepší než ty z Číny

Koronavirus

Za priority pro další roky označil snahu o dosažení plně mezinárodního dvojjazyčného prostředí ve výuce, další zlepšení ve vědě a výzkumu, vytvoření zrychlené strategie investiční výstavby nebo zintenzivnění spolupráce s dalšími univerzitami.

Karlovu univerzitu povede lékařka Králíčková. Bude první rektorkou UK v historii

Domácí

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Věda a školy

Na škole, jejíž historie sahá do roku 1707, studuje podle jejího webu kolem 17 800 studentů. Škola má osm fakult, nabízí zhruba 227 studijních programů, z toho 94 v cizím jazyce.

Reklama

Výběr článků

Načítám