Hlavní obsah

Okamžitě tu nechutnou kampaň zastavte, píše rektor ČVUT Vojtěchovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček napsal otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), ve kterém ho vyzývá k okamžitému zastavení kampaně na podporu očkování proti covidu-19. Podle Petráčka je kampaň „agresivní“, „nechutná“ a „neetická“.

Foto: MZČR

Kampaň Česko očkuje

Článek

„Každý z nás, kdo je vybaven empatií a citem pro bolest druhých, bude při pohledu na kruté snímky z ARO trpět … bez ohledu na to, jestli je cílem Vaší kampaně, či je dávno očkován nebo je to malé dítě! U mnohých vyvolá tato stresová expozice post-traumatické stresové poruchy či deprese. Tato kampaň uškodí plošně naší společnosti a jako motivace nezapůsobí,” píše Petráček v otevřeném dopise, který publikoval zpravodajský servis ČVUT.

Jak můžete vědět, že zemřelý neměl dobrý důvod, proč nebyl očkován, jak můžete spojit Vaše hesla, která jej odsuzují, s nešťastným osudem, který neznáte. Pane ministře, je to nechutné!
Vojtěch Petráček, rektor ČVUT

Rektor klade otázku, zda si nechalo ministerstvo ke kampani vypracovat lékařsko-etické a psychologické zhodnocení.

Očkování podpoří brutální kampaň

Domácí

Autentické snímky pacientů, kteří kvůli covidu skončili v nemocnicích, podle něj vyvolávají „mediální strach a napětí ve společnosti”.

„Kromě obrazové části je pobuřující i textová forma – jak můžete vědět, že zemřelý neměl dobrý důvod, proč nebyl očkován, jak můžete spojit Vaše hesla, která jej odsuzují, s nešťastným osudem, který neznáte. Pane ministře, je to nechutné!” zlobí se Petráček, který je původním povoláním jaderný fyzik.

Radši podejte pomocnou ruku, radí

O tom, že nová kampaň na podporu očkování bude „brutální”, mluvil v posledních dnech i dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda chystá brutální kampaň na podporu očkování

Domácí

Podle rektora ČVUT by se resort zdravotnictví měl radši zamyslet nad tím, jak odpůrcům očkování nabídnout pomocnou ruku, například formou hrazení testu protilátek.

„Víte přeci, že ti z nás, kdo nemoc prodělali, jsou chráněni lépe než očkovaní před těžkým průběhem a hospitalizací! Mnozí mohou cítit obavu před očkováním, protože se obávají reakce při vysokých hodnotách protilátek,” píše rektor s žádostí o okamžité zastavení kampaně.

Školáci se otestovali, i když nemuseli

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví vybíralo podle mluvčího Daniela Köppla z několika stovek snímků, přičemž v kampani jich bude využito zhruba 12. Mluvčí to sdělil serveru iRozhlas.

Fotografie by měly být doplněny texty odkazujícími na nejčastější proklamace odpůrců očkování s poukazem na dezinformace i svébytnou „pravdu”, kterou se někteří zaštiťují. Kampaň bude běžet v tištěných i on-line médiích i na sociálních sítích.

Anketa

Přiměje kampaň s drsnými fotografiemi lidi k očkování?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52494 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám