Hlavní obsah

Brněnští vývojáři vyrobili mimořádně odolný pancíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně odolný pancíř, který v budoucnu najde využití na obrněných vozidlech, zvýší odolnost policejních štítů a mohl by stát i u zrodu nové generace trezorů, vyvinuli Martin Kachlík a Jakub Roleček z vědeckého institutu Ceitec Vysokého učení technického v Brně.

Foto: Foto Ceitec VUT Brno

Jakub Roleček (vlevo) s kusem pancíře po testování. Martin Kachlík ukazuje netestovaný kus.

Článek

Jejich materiál odolává výstřelům i teplotám od mrazu až po vysoký žár. Trezor z něj nepřekoná řezačka s hořákem ani sbíječka. Vývojáři nyní jednají o jeho praktickém využití.

Unikátní keramicko-kovový materiál

„Náš materiál nemá ve světě konkurenci. Spočívá v pevném spojení neporézní keramiky a hliníkových slitin. Tento kompozit vyniká ohnivzdorností, vysokou mechanickou odolností a neomezenou životností,“ řekl Právu Kachlík.

S kolegou patří k mezinárodní špičce v oblasti keramicko-kovového pancéřování. Materiál mají certifikovaný. Už prošel náročnými testy.

Studenti vymysleli chytrý svítící patník. Chrání zvěř

AutoMoto

Mnoho výrobců pancéřování propojuje keramiku s polymery. Tato technologie je díky své nízké hmotnosti nejvíce využívaná.

Je ale málo odolná proti vyšším teplotám, mechanickému poškození a má i malou životnost. Další variantou je ocelový pancíř. Ten je ale příliš těžký.

Vývojáři nyní přišli na zcela jiné řešení. Keramiku spojili s hliníkovou slitinou. Propojení umožnilo vytvoření matrice ze slitiny, s níž se keramická část propojila. Vznikl tak keramicko-kovový pancíř odolávající i několikanásobným zásahům průrazných projektilů.

Materiál je ideální pro obrněná vozidla, jenže jejich vývoj je poměrně pomalý a trvá celá léta. Z technologických důvodů nelze jen tak vyměnit dosud používaný pancíř za nový. Navíc testování materiálů pro použití v bojové technice je mimořádně náročné.

Pokud jde o cenu, z dosud používaných pancířů je ten ocelový nejlevnější. U jeho využití je problém v tom, že je také nejtěžší, což pak způsobuje to, že jsou například obrněná vozidla sice bezpečná, ale příliš těžká.

Foto: Foto Ceitec VUT Brno

Pancíř s několika zásahy

Odlehčí obrněnce

Pancíř z Brna těmto vozům odlehčí. Je samozřejmě nejdražší, ale jen o něco málo než dosud využívané pancíře z keramiky.

Podívejte se do útrob nejcennějšího trezoru v Česku. Zlato ani diamanty v něm nehledejte

Koktejl

Mnohem dál je testování nové kompozitní látky pro policejní štíty a pro trezory. „Snížíme-li hmotnost trezoru, tak v podstatě s naším novým materiálem nemáme konkurenci,“ dodal Kachlík.

Válka jim nepřeje

Vývoji podle něj nepřeje současná válka na Ukrajině. Zbrojařské firmy kvůli ní nyní investující spíše do zajištění výroby a odstraňování aktuálních technických problémů v ní než do výzkumu nových technologií a jejich aplikace do nových zbraní.

Jde se spíše po kvantitě než po zvyšování kvality. Na druhé straně nový kompozit prý není odkázaný jen na armádu.

Na anglickém ostrově objevili neznámého obrněného býložravce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám