Hlavní obsah

Studenti vymysleli chytrý svítící patník. Chrání zvěř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři studenti a jedna studentka pražské Českoslovanské akademie obchodní vymysleli chytrý patník vyrobený z recyklovaného plastu, který je plný originálních technologií a dokáže například od silnice odhánět zvěř.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Kromě LED pásků, které ve tmě upozorňují na okraj silnice, je náš patník vybaven solárním panelem, malou větrnou elektrárnou a pohybovým senzorem. Když se k patníku blíží vozidlo, sepne se plašička zvířat a bluetooth rozsvítí další patníky v řadě,“ popsal jeden ze studentů Miloš Nováček.

Foto: Právo

Chytrý patník

Nepotřebuje připojení

Díky vlastnímu zdroji energie funguje patník samostatně. Nepotřebuje napájet z elektrické sítě. Případná porucha jednoho nijak neovlivní funkčnost ostatních patníků.

Nápad a jeho realizace vynesly čtyřem spolužákům z Pra­hy prvenství v globálním programu společnosti Samsung pro mladé inovátory – Solve for Tomorrow pro Česko a Slo­vensko.

Do soutěže s ostatními přihlášenými týmy vstoupili studenti s ideou na výrobu tiskových strun pro 3D tiskárny, tzv. ekofilamentů, z recyklovaných PET láhví.

„Tou myšlenkou jsme se zabývali už delší dobu, a tak když nám naše paní profesorka řekla o soutěži na téma technologické inovace pro lepší budoucnost, příliš jsme neváhali,“ dodal Nováček. Inspirovalo ho řízení v noci, kdy špatně viděl okraj silnice.

Vědci z ČVUT zvítězili v USA. Umějí nejlépe předpovídat počasí a modelovat atmosféry planet

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám