Hlavní obsah

Odborníci mění komunální odpad na desky pro stavbu či nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas, kdy se hromadily odpadky z domácností na skládkách nebo ve spalovnách, pomalu končí. Lze totiž hospodařit tak, že se využije komunální odpad doslova do posledního smítka. Co bude možné, to se vytřídí a zbytek se rozemele a slisuje na speciální desky. Ty najdou využití ve stavebnictví i v nábytkářství.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zdeněk Suchomel ukazuje za tým vývojářů materiál vytvořený z odpadu. Desky z lisovaného komunálního odpadu vypadají jako netradiční dřevotřískové plotny.

Článek

S technologií přeměny odpadu hned na tři druhy speciálních desek přišli výzkumníci z brněnské techniky spolu se zástupci inovátorských firem.

Vývoj trval tři roky a zahrnoval nejen vytvoření postupu na zpracování odpadu, ale i vytvoření linky. V ní je podrcen, nasušen, případně doplněn o další důležité příměsi a následně za tepla poměrně náročným postupem slisován na takzvané plotny, desky podobné dřevotřísce.

Konec skládek a spaloven

„Desky jsme schopni vyrábět v provedení standard, dále aby byly odolné proti vodě nebo měly zvýšenou odolnost proti ohni. Systém je vytvořený tak, že si zákazník řekne, jaký odpad chce zpracovat a jaký materiál, tedy do jakého prostředí, potřebuje,“ řekl Právu Zdeněk Suchomel z brněnské společnosti Smart technik.

Ta si k vývoji nové technologie přizvala nejen specialisty z Fakulty stavební Vysokého učení technického (VUT) v Brně, ale i z firmy Redrock Construction.

Tento materiál má potenciál pro široké využití ve stavebnictví
Rostislav Drochytka, děkan

Nyní se využívají linky na zpracování např. tetrapackových obalů, v nichž se většinou prodává mléko.

Nově vytvořený systém by mohl vést k tomu, že odpad zamíří rovnou k výrobě desek. Nejenže nevznikne žádný odpad, navíc se budou šetřit i stále vzácnější přírodní zdroje. Technologie je certifikovaná, ale potrvá, než si najde cestu k zákazníkům.

Nenáročná technologie

Před lisováním je z odpadu pouhá drť, v níž jsou především zbytky plastů, tkanin a buničiny. Výsledné plotny či desky jsou natolik kvalitní, že je lze potáhnout laminem, z něhož se vyrábí většina nábytku.

„Tento materiál má potenciál pro široké využití ve stavebnictví. Výhodou je relativní nenáročnost zavedení takové technologie, ale i možnost přizpůsobit každou linku konkrétní skladbě odpadu,“ uvedl děkan stavební fakulty VUT profesor Rostislav Drochytka.

Češi vyvinuli „chytrou kolej“, odhalí poškozený vlak. Testuje se u nás a na Tchaj-wanu

Věda a školy

Vývoj lisovací linky byl poměrně náročný. Pro spojení jednotlivých částeček odpadu je totiž nutné dosáhnout naprosto specifických podmínek.

Aby to celé tvořilo jeden celek a mělo požadované vlastnosti, třeba voděodolnost, je nutné pro danou drť vytvořit speciální přídavnou směs. Ta obsahuje mnoho dalších druhotných surovin jako odpadní sklo, cementovápenné zbytky nebo skelná vlákna.

Linka je schopna zpracovat denně 18 tun odpadu.

Zvýšení horní hranice poplatku za komunální odpad ve Sněmovně neprošlo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám