Hlavní obsah

Brněnskou Kraví horu znovu „zavalí“ obří vesmírná tělesa

Brno

Nafouknutím desetimetrových modelů Slunce, Měsíce, Marsu a Země pokračuje v parku Kraví hora Festival planet, který pořádají multimediální architekti z kreativního studia Visualove a Hvězdárna a planetárium Brno. Modely planet nafouknou zaměstnanci hvězdárny každý den, vystavené budou v parku za příznivého počasí vždy od 14:00 do 23:30 hodin, řekl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hvězdárna a planetárium Brno vystavila v druhé části Festivalu planet všechny své nafukovací desetimetrové modely vesmírných těles – Měsíce, Země, Marsu a Slunce; 4. srpna 2022, na Kraví hoře.

Článek

Na vzhledu obřích modelů pro brněnskou hvězdárnu spolupracovalo kreativní studio VISUALOVE se společností Kubíček Visionair.

„Poprvé jsme spolu s VISUALOVE připravovali velký desetimetrový model Měsíce k příležitosti 50. výročí přistání na Měsíci. Díky tomuto projektu odstartovala i spolupráce s brněnskou hvězdárnou a planetáriem. Na zevnitř prosvětlený Měsíc se v roce 2019 za jediný víkend přišlo podívat kolem osmi tisíc lidí,” uvedla Petra Hájková z Kubíček Visionair.

Nad Brnem budou zářit dvě Slunce

Věda a školy

Od té doby firma každý rok ušila pro hvězdárnu jedno nové vesmírné těleso. V roce 2020 model Země, loni model Marsu a letos model Slunce, který vznikl díky záběrům z vesmírné observatoře Solar Dynamics Observatory: jeho sestavení trvalo osm dnů, z toho šest dní model šila jedna švadlena.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nafouknuté Slunce a nenafouknutá Země

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nafukování Země

Podle Hájkové vesmírná tělesa nejčastěji poptávají vedle hvězdáren i muzea, školy nebo pořadatelé festivalů, jako např. britský festival světla Leonardslee Illuminated. Nejčastěji poptávanou planetou je Země.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Měsíc, Země, Slunce, Mars

Hvězdárna desetimetrové Slunce vystavila na Kraví hoře poprvé při první části festivalu od 11. do 17. července. „Odhadujeme, že se na Heliosféru přišlo podívat okolo 30 tisíc návštěvníků,” uvedl Dušek.

„Jeho jasnost Slunce”

Pro návštěvníky parku je v druhé části festivalu připravená před budovou hvězdárny i nanostruktura Sluneční soustavy a výstava Jeho jasnost Slunce.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnská Kraví hora 4. srpna

Každý den od 21 hodin bude promítat letní kino před budovou hvězdárny, na programu jsou sci-fi filmy v původním znění s českými titulky. Jako součást festivalu pořádá hvězdárna v pátek ve 20 hodin sraz všech světlušek a světloplachů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Desetimetrové modely vesmírných těles na Kraví hoře v Brně. Zleva Měsíc, Země, Mars, Slunce.

Akce potrvá do příštího čtvrtka. Vstup na venkovní akce je zdarma, doprovodný program v digitáriu hvězdárny je placený.

Mezi třetí hodinou ranní a úsvitem padají Perseidy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám