Hlavní obsah

Nad Brnem budou zářit dvě Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno má mít dvě Slunce. Tím prvním je samozřejmě zhruba 4,6 miliardy let starý zlatý kotouč na obloze, tím druhým jeho velmi náročně nově vytvořená unikátní zmenšenina. Měří deset metrů, jmenuje se Heliosféra a zachycuje slunečního obra i s výtrysky žhavého plazmatu či s místy silných erupcí, tedy jak jej lidé neznají. Jde o jedinečnou podívanou.

Hvězdárna představuje nové brněnské SlunceVideo: Hvězdárna a planetárium Brno

 
Článek

Maketa Slunce vznikla díky jeho 84 750 snímkům pořízením na sklonku roku 2014 americkým vesmírným úřadem NASA.

V Brně a na Havaji pátrají po zdrojích slunečního větru

Věda a školy

Všechny snímky byly zpracovány matematickou metodou navrženou brněnským matematikem Miloslavem Druckmüllerem. Jeho snímky sluneční koróny jsou doslova světovým vědeckým hitem.

Foto: Hvězdárna Brno

Brněnská maketa Slunce se jmenuje Heliosféra, má 10 metrů v průměru a vznikla s využitím snímků z NASA.

Slunce, které bere dech

„Onu jedinečnou podobu dává našemu modelu to, že zachycuje Slunce v tzv. ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. Na těchto vlnových délkách se totiž zviditelní lidskému oku jevy, které není schopno postřehnout,“ řekl Právu ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Foto: Hvězdárna Brno

Brno bude mít druhé Slunce.

Diváka tedy nečeká jen setkání s obřím zářícím zlatým kotoučem. Uchvacující je pohled na strukturu jeho povrchu. Bude si na něm moci najít místa výtrysků žhavého plazmatu, ale například také velké koronární díry, z nichž vítr vyfoukává materiál do kosmického prostoru.

Letní slunovrat nastane v úterý

Věda a školy

Heliosféra označuje oblast magnetického vlivu Slunce. K jejímu vytvoření bylo nutné použít snímky ze Solar Dynamic Observatory. Jde o observatoř pohybující se kolem Země ve výšce 36 tisíc kilometrů. Vybavena je čtveřicí dalekohledů, díky nimž neustále pořizuje záběry Slunce na moha vlnových délkách.

Foto: Hvězdárna Brno

Maketu nechala vytvořit brněnská hvězdárna, aby přiměla veřejnost upřít zrak ke hvězdám, a to nejen v jejím unikátním digitáriu, ale i přímo v jejím okolí, tedy na brněnské Kraví hoře.

Pro vytvoření modelu byly potřebné snímky o objemu 2,6 TB (terabytů), což odpovídá zhruba 750 staženým filmům na harddisku počítače.

Poslední z nafukovacích obrů

Maketu nechala vytvořit brněnská hvězdárna, aby přiměla veřejnost upřít zrak ke hvězdám, a to nejen v jejím unikátním digitáriu, ale i přímo v jejím okolí, tedy na brněnské Kraví hoře. Heliosféra tam bude představena veřejnosti v pondělí 11. července. Zářit bude celý týden vždy po setmění. S jejím dalším vystavením se počítá i počátkem srpna.

Země a Měsíc spolu září v Brně

Věda a školy

Jde o čtvrtou velmi přesnou vesmírnou maketu brněnské hvězdárny. Ta již má ve svém nafukovacím kosmickém parku Terralónu –⁠ tedy planetu Zemi, Lunalón –⁠ tedy Měsíc, a dále Marsmeloun, což je planeta Mars. Modely vytvářejí pracovníci hvězdárny společně s kreativci z uskupení Visualove a šijí se v brněnských dílnách společnosti Kubíček Factory.

Foto: Hvězdárna Brno

Maketa Slunce vznikla díky jeho 84 750 snímkům pořízeným na sklonku roku 2014 americkým vesmírným úřadem NASA.

Foto: Hvězdárna Brno

Detailní model Slunce na brněnské Kraví hoře.

Žádná další maketa už patrně nevznikne. „Ostatní tělesa sluneční soustavy bohužel nejsou tak fotogenická, tedy Merkur, Venuše, Uran či Neptun, nebo nejsou tak detailně zmapována, to je případ Jupiteru či Pluta, nebo je nelze takto přesně vyrobit, to je případ Saturnu a jeho prstenů,“ dodal Dušek.

Sonda Solar Orbiter se rekordně přibližuje ke Slunci. Poslala detailní snímky

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám