Hlavní obsah

Boj proti zápisové turistice? Ředitelé riskují potíže u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice se mnohde začaly bránit bujícímu fenoménu zápisové turistiky. Rodiče totiž často chtějí získat větší šanci na umístění dítěte na vybranou školu, a mění proto účelově trvalé bydliště. Když ovšem ředitel spádové školy takového žáka odmítne přijmout, vystavuje se riziku propadáku u správního soudu a velkým potížím.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Do první linie boje se spádovou turistikou se postavil za zřizovatele škol starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS), jemuž se nelíbí přijímání dětí pendlerů ze Středočeského kraje, které vytlačují místní. Na ty se nedostalo, protože o přijetí do první třídy muselo při vyšší poptávce rozhodnout losování.

„Školám nemůžeme nic nařizovat, ale mají stejný zájem jako my, tedy aby nebyly přeplněné a nemusely losovat. Sjednotili jsme je tedy pod jednu metodiku a školy ji dobrovolně akceptovaly,“ popsal Stárek Novinkám a Právu.

To je úplně sci-fi. Je to i v rozporu s GDPR
Dagmar Škodová Parmová, primátorka Českých Budějovic

Letos mají ředitelé škol prověřovat, zda má dítě trvalý pobyt ve spádové oblasti alespoň tři měsíce a jestli má shodné trvalé bydliště s rodičem. Podobnou cestou se vydaly i některé části Prahy 8 či třeba Praha-Nebušice.

Odešla už i uklízečka. Magistrát si neví rady se školou, kterou kvůli ředitelce opouští personál

Domácí

Někdy „kočují“ děti i uvnitř měst, protože se rodiče chtějí vyhnout škole se špatnou pověstí, případně chtějí potomky dostat do školy, kam už chodí sourozenec. „Ve škole nám řekli, ať poprosíme třeba rodiče některého spolužáka, aby nás tam nechal na čas zaregistrovat, jinak přednost nedostane. A pro děcko je to to nejlepší,“ svěřila se Novinkám a Právu matka z Brna.

S problémy u zápisů se potýkají i další aglomerace, potvrdila primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS), která má ve Svazu měst a obcí na starost školství a regionální rozvoj.

„Zápisová turistika funguje v případě, že aglomerace přitahuje rodiče, kteří mají v centru práci. Opravdu je to fenomén,“ řekla.

Přibylo 7800 učitelů. Ministerstvo začíná brzdit

Domácí

Více místa, méně rizik

Podle českobudějovické primátorky je ale nepřípustné, aby ředitel školy zkoumal výpisy vodného, stočného či nájemní smlouvy. „To je úplně sci-fi. Legislativa k tomu zatím není a je to i v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů, s GDPR,“ uvedla.

Také jihočeská metropole se potýká s náporem dojíždějících, kteří chtějí umístit děti do městských škol. A proto se město vydalo cestou zvyšování kapacit, navíc rozšířilo spádové obvody i do přilehlých oblastí, aby úřady mohly sledovat jejich demografický vývoj.

„Uzpůsobujeme plány s okolními obcemi. Simulujeme si situaci podle ročníků a budoucího vývoje. Příští rok se může projevit i otevření dálnice,“ přiblížila.

Správní řízení je velmi rigidní a zákon zde nedává moc prostoru k experimentům
Jiří Valenta, právník

Aby ve školách přibylo míst, přistavují se tam zejména odborné učebny, takže se ruku v ruce s nafukováním také modernizuje. Odlehčit by měla také výstavba nové školy v přiléhající (u Č. Budějovic) obci Vidov, na které se dohodli starostové v rámci vznikajícího svazku obcí.

Škodová Parmová připouští, že přes to všechno ne každé dítě má místo v žádané škole, ale za pár let už by měla být situace uspokojující. Podle primátorky se počty prvňáků za tři roky sníží o čtvrtinu a třídy už nebudou napěchované.

Podle odhadů ministerstva školství by letos mělo přijít k zápisům asi 119 tisíc dětí, podobně jako v minulých letech. Začínají 1. dubna.

Dětí bude méně, ale školky nerušte, apeluje ministerstvo

Domácí

Že navyšování kapacit je jedinou schůdnou cestou, potvrzuje olomoucký právník Jiří Valenta, který se specializuje na poradenství v řízení škol.

„Zřizovatel nemá jinou možnost než zvýšit kapacitu. I při přednostním právu dětí bydlících ve spádovém obvodu platí pro zákonného zástupce právo svobodné volby školy nezávisle na bydlišti dítěte,“ popsal Novinkám a Právu.

I statisíce odškodného

„A kdyby ředitel rozhodl o zamítnutí žádosti z důvodů, že zákonný zástupce nedoložil dlouhodobější trvalý pobyt, je to z hlediska správního práva nezákonné rozhodnutí a kterýkoli soud by ho určitě zrušil,“ doplnil Valenta.

Pokud by rodič dohnal případ odmítnutí dítěte k soudu, ten může zrušit rozhodnutí a třeba i přiznat odškodné. „Znám i případ, kdy soud zrušil rozhodnutí ředitele mateřské školy o nepřijetí. Když pak vyčíslil zákonný zástupce náklady, které mu vznikly kvůli paní na hlídání, šlo o stovky tisíc,“ upozornil.

Podle něj ale může také vzniknout ještě „dramatičtější“ situace, kdy soud zruší nepřijetí, ale škola už je plná a dítě není kam dát. „Proto je jediným řešením navýšení kapacity školy, aby nezávisle na bydlišti byly uspokojeny požadavky všech dětí,“ dodal Valenta.

Podle starosty Stárka si ředitelé v Praze 6 odpovědnost uvědomují, ale radnice jim slíbila, že případný soudní spor převezme. Loni se proti nepřijetí odvolal rodič, který chtěl dítě zapsat na ZŠ Antonína Čermáka. Pražský magistrát rozhodnutí zrušil a nařídil dítě přijmout. Městská část pak podala na magistrát správní žalobu a chystá se věc dovést k Nejvyššímu správnímu soudu.

Praha 6 zpřísnila pravidla pro spádovou turistiku a soudí se s magistrátem

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám