Hlavní obsah

Učitelé si zaslouží vyšší respekt, říká Zlatý Ámos Dominik Simon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě s korunkou na hlavě pro nejoblíbenějšího učitele v rámci ankety Zlatý Ámos popisoval učitel Dominik Simon ze Základní školy Antonína Baráka v Lovosicích v rozhovoru pro Právo, jaká byla jeho cesta k titulu. Učitelská profese by podle něj měla získat ve společnosti větší respekt a vztahy se žáky by se měly dostat na takovou úroveň, aby kantoři i děti chodili do školy rádi.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Finále soutěže o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2024. Na snímku vítěz Dominik Simon ze Základní školy Antonína Baráka v Lovosicích

Článek

Co pro vás vítězství znamená?

Je to neuvěřitelné poděkování za práci, ale myslím si, že nejen pro mě, ale pro celou školu a všechny učitele, a hlavně pro děti. Je to skvělý zážitek a zaslouží si to.

Co vám celá soutěž dala? Jen dostat se do finále vyžaduje velké nasazení.

Poznal jsem spoustu nových, zajímavých lidí. Myslím, že budeme udržovat kontakt i nadále. Dalo to mi to spoustu nových zkušeností. A věřím, že do budoucna to bude přinášet jenom dobré věci.

Změnila se během té štreky atmosféra ve třídě? Bude to odteď jiné?

Možná budou víc poslouchat. Ne, dělám si legraci… Věřím, že to bude pořád stejné, a doufám, že se to nezmění, protože to bych nerad.

Jak to celé vzniklo?

Nápad vzešel z našeho školního parlamentu společně s vedením školy. Uspořádali jsme vlastně jakési školní kolo, které je mimo oficiální soutěž. A postupně to pak pokračovalo dál a dál, až jsem dneska tady.

Anketu o nejoblíbenějšího učitele vyhrál zeměpisář Dominik Simon z Lovosic

Věda a školy

A když se zahloubáme ještě dále – jak jste se vlastně dostal k učitelství? Upřímně, nedostal jsem se na práva. Ale to byla jen jedna ze dvou variant a zpětně jsem moc rád, že to takhle dopadlo, protože mě tahle práce baví a přináší pořád něco nového. A věřím, že u toho ještě nějakou dobu vydržím.

Kdybyste mohl ve školství něco změnit, co by to bylo?

Nemyslím si, že jsem osoba, která by měla najednou nějaké pravomoci říkat, co by se mělo a nemělo. Ale možná bych chtěl, aby se ve společnosti zvýšil respekt k učitelům. Nemyslím teď na sebe, ale ostatní si to určitě zaslouží. Děti by se neměly učitelů bát. Mělo by to být nějaké soužití, které je mezi žáky a učiteli na vcelku přátelské rovině, abychom všichni, tedy my i děti, chodili do školy rádi.

Učíte zeměpis, dějepis a informatiku. Jak se vám daří upoutávat pozornost?

Nevím, ale věřím, že daří. Věřím, že to děti baví, snažím se být svůj a moc toho nevymýšlet.

Jak to myslíte? Vymýšlení přece k učitelství patří.

Myslím tím, že se nemám chuť se přetvařovat a chci být prostě svůj, a ono to vždycky nějak vyplyne. Očividně to ty děti baví.

A výsledky tomu odpovídají?

Výsledky mají takové, jaké si zaslouží.

Ve kterých předmětech si myslíte, že je snazší žáky chytnout?

Nejsnazší je to asi v zeměpisu, a to z toho hlediska, že ačkoli to není na první pohled vidět, je to obor velmi široký a lze do něj zakomponovat úplně všechno.

A jak zvládáte informatiku? Učitelé často říkají, že je to hodně těžké, protože děti jsou daleko napřed.

Je to přesně, jak říkáte. Jsou dávno před námi, ale přesto doufám, že je dokážeme vést správným směrem a že to nějak zvládáme.

Reklama

Související témata:

Související články

FOTO: Zlatým Ámosem 2024 je učitel z Lovosic

Anketu o nejpopulárnějšího učitele vyhrál Dominik Simon z Lovosic, a stal se tak 31. Zlatým Ámosem. Vedle výherce se do finále ještě probojovali Libor Mitana...

Výběr článků

Načítám