Hlavní obsah

Praha 6 zpřísnila pravidla pro spádovou turistiku a soudí se s magistrátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až v dubnu vypuknou zápisy do prvních tříd základních škol, budou v Praze 6 platit o něco přísnější pravidla namířená proti takzvané spádové turistice. Radní podle doporučení právníků schválili metodický pokyn, jak mají ředitelé posuzovat trvalé bydliště žáků.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smyslem zpřísnění je ochránit v Praze 6 skutečně žijící děti od těch, jejichž rodiče to jen maskují, aby pro svou ratolest získali dobrou školu.

Míst v prvních třídách se v Praze 6 letos otevře asi 1050, jen dětí ve spádových oblastech je asi 1240, a to včetně cizinců. Ukrajinští uprchlíci se letos budou zapisovat společně s českými dětmi. Loni bylo přihlášek přes 1900.

Zkušenosti podle starosty Jakuba Stárka (ODS) říkají, že zhruba dvě stě dětí každý rok do obecních škol nenastoupí. Dětí se ale hlásí do škol Prahy 6 mnohem více, zejména z jiných částí Prahy a ze středních Čech. Podle starosty dokonce vznikly agentury, které slibují, že umístění dítěte odjinud do Prahy 6 zařídí.

Rodiče spádových dětí v Karlíně protestovali proti losování při zápisu do prvních tříd

Věda a školy

Radnice v pokynu ředitelům škol určila, aby posoudili, zda žáci a jejich rodiče mají trvalé bydliště v jejich spádovém obvodu méně než tři měsíce.

V tom případě ředitelé chtějí vidět nájemní smlouvu, smlouvu na energie, zkrátka potvrzení, že se rodina na adresu skutečně přestěhovala a nejde o účelovou změnu kvůli získání místa ve škole.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Happening rodičů předškoláků kvůli koncepčním problémům v pražském i českém školství 28. dubna 2023 před Základní školou na Lyčkově náměstí v Praze

Jde také o děti zapsané k trvalému pobytu ve spádové oblasti bez rodičů či zákonných zástupců. „Pak se ptáme, jak je možné, že nezletilé dítě žije na adrese samo,“ poznamenala místostarostka Mariana Čapková (Praha 6 sobě).

Trvalé bydliště Praha 6 nechápe podle Stárka pouze jako evidenční údaj. „Nestanovujeme žádné nové kritérium, něco navíc. Pouze hledáme meritum věci, co znamená trvalé bydliště,“ uvedl starosta.

KOMENTÁŘ: Zákaz školní turistiky? A co raději zákaz neschopných ředitelů a politiků? – Veronika Neprašová

Komentáře

„Je přece logické, že pokud je někde spádový obvod, děti tam žijí a tvoří komunitu, měly by se tam také dostat do školy. A žádné předbíhání by se tolerovat nemělo,“ řekl Stárek.

Spor s magistrátem

Do boje proti takzvané spádové turistice radnice vytáhla už dříve. Poté, co loni oznámila, že účelovou změnu bydliště tolerovat nebude, odradila podle Čapkové asi kolem dvou set zájemců. Podařilo se tak snížit počet škol, v nichž se přijetí do školy losovalo, a to asi z pěti na jednu.

Přesto jeden případ podle Stárka skončil zatím nerozhodnutým soudním sporem. Magistrát totiž vyhověl odvolání rodičů a nařídil škole vzít jedno z odmítnutých dětí. Praha 6 rozhodnutí magistrátu napadla správní žalobou, vadilo jí, že magistrát „pouze porovnal, zda v občance je trvalé bydliště žáka ve spádovém obvodu“, a nezohlednil podmínky Prahy 6.

„Podle nás magistrát rozhodl nesprávně,“ uvedl Stárek, který očekává, že kauza dospěje k Nejvyššímu správnímu soudu.

Pokud Praha 6 prohraje, situace se nezmění. A pokud zvítězí? „Znamenalo by to, že naší aktivitou kompletně změníme systém a pohled na trvalé bydliště a spádové přijímání dětí,“ dodal starosta.

Studenti pražské průmyslovky vyšli do ulic a na radnici za svého učitele

Domácí

Na pražské základní škole zbyla jedna učitelka. Ostatní odešli kvůli nové ředitelce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám