Hlavní obsah

Kapacity oborů SŠ se od příštího školního roku zvýší, ministerstvo vyřídilo žádosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kapacity středoškolských oborů se od příštího školního roku zvýší. V prvních ročnících středních škol by mělo jít o nárůst o tisíce míst. Ministerstvo školství vyřídilo všechny žádosti o zápis nových oborů, škol i zvýšení kapacity stávajících škol, které bylo možné ve správním řízení kladně uzavřít. Nové kapacity jsou podle resortu k dispozici již v prvním kole přijímacího řízení.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Díky aktivnímu a profesionálnímu přístupu úředníků ministerstva je možné nabídnout větší kapacity už pro první kolo přijímacího řízení,“ nechal se slyšet ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

„Úřad zvládl do konce ledna vyřídit všechny žádosti, které splňovaly příslušné podmínky,“ řekl státní tajemník na ministerstvu školství Ondřej Andrys.

I když v tuto chvíli podle něj není ještě možné přesně uvést, o jaké číslo se kapacity 1. ročníků SŠ zvednou, je zřejmé, že půjde o nárůst v řádu tisíců míst, jak uvedl resort v úterní tiskové zprávě.

Kapacity SŠ by se příští rok mohly navýšit o 17 tisíc míst

Věda a školy

Jak koncem ledna informovala ČTK, kapacity středních škol by se v příštím školním roce mohly navýšit o 8790 nových míst ve stávajících školách a o dalších 8221 v nových školách, přičemž nejvíce míst by mělo vzniknout v Praze.

Ke 30. listopadu loňského roku každopádně obdrželo MŠMT celkem 761 žádostí o změny v rejstříku škol a školských zařízení, 213 z nich se týká středních škol.

Ministerstvo posuzovalo 139 žádostí o zápis nového oboru vzdělávání či o novou školu, 58 žádostí se týkalo lyceí, 32 pak čtyřletých gymnázií. Zbylé žádosti se týkaly ostatních oborů. Bekův úřad také posuzoval 74 žádostí o úpravu kapacity školy.

Další žádosti se ještě posuzují

Ministerstvo uvedlo, že v nejbližším možném termínu vyřídí i žádosti týkající se středního vzdělávání, které se stále posuzují. Jedná se o žádosti, u kterých žadatelé nepředložili všechny požadované podklady nebo měly jejich podklady nedostatky, jež se ještě nepodařilo odstranit.

MŠMT dokončí i řízení ve všech ostatních žádostech o změny v rejstříku, které se týkají jiných druhů škol a školských zařízení, jako jsou např. základní školy, základní umělecké školy nebo mateřské školy.

Ministr školství neprodloužil termín pro podání přihlášek

Domácí

Školy věří, že jsou připravené na rozvoj digitálních znalostí žáků

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám