Hlavní obsah

Blíží se nejdelší zatmění Měsíce v tomto století, viditelné bude i v Česku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejzajímavější astronomické úkazy letošního roku nás čekají v letním období. Konkrétně 27. červenec nabídne kromě Velké opozice Marsu i snad ještě pozoruhodnější vesmírnou událost – nejdelší zatmění Měsíce v tomto století. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) bude zatmění trvat 1 hodinu, 42 minut a 57 sekund. Jedinečný jev půjde sledovat i v České republice.

Nejdelší zatmění Měsíce v tomto století nastane 27. červenceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Úplné zatmění Měsíce 27. července v ČR uvidíme téměř v celém průběhu. Zatmění začne ve 20:24 SELČ, Měsíc na našem území vyjde ale až ve 20:47 SELČ (v Praze, jinde se čas liší o minuty), maximální fáze zatmění nastane ve 22:21 SELČ a konec 19 minut po půlnoci,“ napsal Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

To podle něj znamená, že Měsíc vyjde nad obzor už částečně zatměný, v té době již bude ponořen levým dolním okrajem asi 35 procenty svého průměru v zemském stínu.

„Obloha bude ještě světlá díky soumraku, nicméně během zatmění se setmí. Pak už nic nebude vadit pozorování a dokonce ještě 10 minut po skončení částečné fáze zatmění v 00:19 SELČ bude možné sledovat slábnoucí ztmavnutí západního okraje Měsíce v zemském polostínu,“ doplnil astronom.

Luna bude tedy tmavší než při jiných zatměních (ani při úplném z oblohy nezmizí). Takové zatmění Měsíce - ale v žádném případě delší - jsme naposledy mohli pozorovat v roce 2011, další nás čeká až v roce 2029.

Tmavě rudý Měsíc

Podle NASA vytváří Země během zatmění několik stínů. Ty hlavní se nazývají penumbra (polostín, zdroj světla je tedy částečně vidět a zčásti je zakrytý) a umbra (nejtemnější část stínu).

Při zatmění vstupuje Měsíc do umbry, tím pádem do stínu, a jeho barva se změní na tmavě rudou. To nastává, když jsou Slunce, Měsíc a Země dokonale uspořádané v jedné přímce.

Foto: EAI/Petr Horálek

Obloha při úplném zatmění Měsíce 27. července 2018

Agentura Reuters cituje amerického astronoma Briana McClura, který připomněl, že ve stejnou dobu, kdy dojde k popisovanému zatmění, nastane rovněž takzvané apogeum Měsíce - bude od naší planety v nejvzdálenějším bodě.

„Onoho 27. července bude Měsíc v odzemí (apogeu) ve vzdálenosti 406 228 kilometrů. Průměrná (střední) vzdálenost Měsíce od Země se udává 384 400 km,“ upřesnil Suchan na dotaz Novinek.

Například v západní kopuli hvězdárny v Ondřejově, případně poblíž s pomocí přenosných dalekohledů, se bude ten den úplné zatmění Měsíce pozorovat. Akce zdarma pro veřejnost se uskuteční jen za jasného počasí, a to od 21 hodin do 23:30.

Mars se naopak přiblíží

Jak již Novinky informovaly, na 27. července rovněž připadá takzvaná Velká opozice Marsu, kdy se po dvou letech rudá planeta dostane opět blízko k Zemi a její kotouček v dalekohledech bude větší - bude tak možné na planetě pozorovat lepší detaily.

Opozice Marsu se Sluncem nebude taková jako v roce 2003, přesto se Mars 31. července přiblíží k Zemi na téměř rekordních 57,5 miliónu kilometrů. Jeho dobrá viditelnost bude trvat od poloviny července do konce první půlky srpna.

Reklama

Související články

Ve 12:08 začalo léto, tento den je nejdelší

Astronomické léto začíná ve čtvrtek 21. června. Je to běžné, nicméně letní slunovrat nepřipadá úplně vždy na toto datum. Jeho přesný začátek jsme nyní mohli...

Výběr článků

Načítám