Hlavní obsah

Měsíc se od nás vzdaluje, den je proto stále delší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den se zlehýnka prodlužuje – a míří k pětadvaceti hodinám. To není fikce. Kdyby si někdo mohl počkat zhruba 200 miliónů let, dožije se toho. Může za to oddalování Měsíce od naší planety.

Foto: Václav Poláček

Měsíc - ilustrační snímek

Článek

Postupné prodlužování dnů ukazuje nová studie v americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, jejímž autorem je tým vedený profesorem Stephenem Meyersem z americké University of Wisconsin-Madison.

Příčinou nepatrně delších dnů je podle badatelů oddalování Měsíce od planety Země, což vede ke zpomalování rotace zeměkoule. Oddalování obou těles probíhá v současnosti tempem 3,82 centimetru za rok.

Takže za dvě stě miliónů let se luna vzdálí o – z hlediska kosmu – nepatrných 7640 kilometrů, jenže i to postačí k výraznému prodloužení pozemského dne.

V dobách, kdy byl Měsíc naopak blíže, se Země otáčela rychleji, tudíž i pozemský den byl kratší. Před 1,4 miliardy let trval pouhých 18 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám