Hlavní obsah

Slogan „referendum o vládě“ jim vyšel, hodnotí volby Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se s výsledky komunálních voleb potýká pirátská strana, popsal v rozhovoru pro Právo šéf a vicepremiér Ivan Bartoš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební štáb Pirátů na lodi Bam Bu Dah u Libeňského mostu v Praze. Na snímku primátor Prahy Zdeněk Hřib a  předseda strany Ivan Bartoš

Článek

Podle předběžných propočtů přišli Piráti o 84 zastupitelů, které jste jako strana nominovali do voleb. Zklamání?

Někde zklamání drobné je, ale jinak je nálada dobrá, protože máme za sebou fakt dobrou pirátskou kampaň ve všech směrech. Když si to děláme sami, tak se do toho lidi položí výrazně víc.

Takže lepší než se STAN jako při sněmovních volbách?

Ano, byla tam výrazná pirátská energie. Objel jsem celou republiku a bylo vidět, že to lidi bavilo. Někde máme sice o procento méně, jinde jsme zase poprvé uspěli.

Jak si potom vysvětlujete ty ztráty?

Piráti uspěli ve všech krajských městech a většině statutárních měst. Stejně tak jsme posílili například ve Zlíně, Kladně či výrazně v Olomouci. V Liberci jsme se poprvé dostali do zastupitelstva. Velice si vážíme také důvěry voličů v řadě menších měst, například v Sušici, kde naše podpora silně vzrostla.

Na počet mandátů jde nicméně o určitý pokles, což je pro nás jasným impulsem, abychom nejen intenzivně pokračovali v dosavadní práci a prosazování návrhů pro zlepšení života v obcích a městech, ale také zapracovali na komunikaci vůči veřejnosti.

Je to dynamika komunální politiky. Uvidíme, kam to potáhneme dál. Nešťastné sněmovní volby jsme hodili dávno za hlavu. Tehdy lidi Piráty volili, akorát se tam Piráti nedostali.

Teď děláme politiku, kterou jsme slíbili. Někdy se nám daří prosadit naše priority, někdy míň.

Ve volbách sehrál roli i ten tah koalice Spolu coby vítěze předchozích voleb s postem premiéra. S tím se podle mě svezla i jejich kampaň v Praze, protože dobře postavená nebyla a nebyly tam přitažlivé osobnosti.

V Praze jste zůstali zhruba na stejném. To je úspěch vašeho vládnutí?

Není to neúspěch. Ze všech tří uskupení, které byly v Praze u vlády, jsme vyšli nejlíp. A z vládních stran budeme mít v zastupitelstvu nejsilnější klub a budeme tak znovu usilovat o získání adekvátní pozice ve vedení města.

Zdeněk Hřib provedl se zcela čistým štítem město dvěma bezprecedentními krizemi, nastartoval jeho enormní rozvoj včetně rekordní výstavby a opravy bytů, metra D, Barrandovského mostu a mnoha dalšího.

Má také jasný plán, jak v tom pokračovat i například s ohledem na zajištění dostupnějších levnějších cen energií pro pražské občany.

Propadli jste i ve vaší baště v Mariánských Lázních. Čím to?

Nemyslím si, že by Piráti udělali vyloženě něco špatně. Asi je třeba se podívat na vývoj v daném městě a možná nešlo dát odpovědi na aktuální problémy. Ty dopadají na celý trojúhelník Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Karlovy Vary. Města byla silně zasažena covidovým vývojem, kdy nastal značný úpadek lázeňství.

Pak do toho zasáhla i válka na Ukrajině, protože ruští občané tvořili významnou část klientely lázeňských měst. Bude tam souhra i dalších okolností.

Odmítali jste, že by se jednalo o referendum o vládě, ale úspěch hnutí ANO v komunálních i senátních volbách je výrazný. Co to pro vládní stranu znamená?

ANO za čtyři roky předchozí vlády vytlačilo soc. dem., výrazně vybralo hlasy komunistům. A je vidět, že ANO má pořád silný tah.

To, jak Andrej Babiš s Okamurou pořád říkali, že je to referendum o vládě, zafungovalo. Ne že by to byla pravda, ale zafungovalo to. Stejně jako před rokem u sněmovních voleb, když se Babiš opřel do mě. To nás taky výrazně poškodil.

Musíme víc mluvit k lidem a hledat lépe cesty, jak jim věci vysvětlovat. Nahazovat populistická hesla, jako to někteří dělají, je jednoduché a evidentně to může být zkratka pro úspěch ve volbách, ale určitě ne lék, jak pomoci společnosti.

Takže vláda nikde chybu neudělala?

Každý dělá chyby, ale nevím, co jsme měli dělat lépe. Do momentu toho šíleného veletoče s cenami energií na burze jsme měli připravené řešení adekvátní dané situaci. Pak byl černý čtvrtek, kdy ceny vystřelily na 1400 eur za 1 MWh a svět se zbláznil. A to jsme byli první, kdo na to reagoval. Svolali jsme evropskou radu ministrů a začali řešit zastropování cen, které fakt v zemích EU vůbec není standardem.

Předvolební zastropování cen paliv v Polsku a Maďarsku vedlo k tomu, že v Maďarsku teď není nafta. Poláci zase jezdí nakupovat uhlí k nám. Zkrátka to není legrace, dělat velké zásahy na trzích. Slovensko nemá zastropováno nic a chodí se radit k nám.

Ale ano, komunikace vlády by mohla být lepší. Snažím se ty věci vysvětlovat v terénu, na sociálních sítích. Ale nejde se obrátit na všechny lidi, když nemáte třetinu médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám