Hlavní obsah

Zásobovací loď Dragon 2 už kotví na oběžné dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dočkala nových zásob. Ve čtvrtek ve 12:31 SEČ se ke staničnímu modulu Harmony připojila nákladní kosmická loď Dragon 2 (Cargo Dragon) společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska.

Foto: NASA

Dragon 2 přilétá k ISS

Článek

Nepilotované plavidlo podle tweetu odborníka na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT dopravilo na stanici 2852 kilogramů nákladu – zejména hardwaru, vědeckých přístrojů a experimentů a zásob pro posádku – včetně několika malých družic.

Přibližování Cargo Dragonu k ISS

Dokování u vesmírné stanice

Loď Dragon 2 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral ve středu v 1:30 SEČ pomocí rakety Falcon 9. Jde o třetí misi tohoto konkrétního Dragonu.

K ISS odstartovala nákladní loď od SpaceXVideo: Reuters

U orbitálního komplexu má být loď připojena do 11. dubna 2023, kdy od ISS odletí, a ještě týž den přistane zpět na Zemi.

Nákladní loď firmy SpaceX odstartovala, už potřetí letí k ISS

Věda a školy
  • Dragon 2 je kosmická loď společnosti SpaceX, nástupce nákladní lodě Dragon. První let absolvovala v roce 2019. Existuje jak v nepilotované variantě označované Cargo Dragon, tak v pilotované verzi pod názvem Crew Dragon.

Na ISS aktuálně pobývá sedm astronautů, tři ze Spojených států, tři z Ruska a jeden ze Spojených arabských emirátů.

Astronauté se po pěti měsících na ISS vrátili na Zemi

Zahraniční
Další aktuální zpráva ze světa kosmonautiky:
Třetí pokus o start rakety Terran 1 společnosti Relativity Space, která se jako první na světě chlubí tím, že většina jejích částí včetně motorů byla vytištěna na 3D tiskárně, se nakonec neuskuteční ve čtvrtek 16. března, jak bylo avizováno dříve, ale o týden později, 23. března. Michal Václavík Novinkám sdělil, že tříhodinové startovní okno se ten den otevře ve 4:00 SEČ.

Na oběžnou dráhu míří první raketa z většiny vyrobená pomocí 3D tisku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám