Hlavní obsah

Měsíční móda je proti Armstrongovým časům lehčí a v černé barvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké, nafouklé bílé skafandry, ve kterých se před půlstoletím po Měsíci procházel Neil Armstrong a další astronauti, už vyšly z módy. První prototyp skafandru nové generace, v němž by se lidé v blízké budoucnosti mohli na Měsíc vrátit, je lehčí a ohebnější

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Design skafandrů pro astronauty pro misi Artemis na Měsíc

Článek

Přilba je vybavená kamerou a světly, systém podpory života na zádech je pak popisován jako „kříženec mezi velmi luxusním dýchacím přístrojem a klimatizací“.

Skafandry, které na základě podepsaného kontraktu zhruba deset let vyvíjela firma Axiom Space, představil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu.

Představený prototyp skafandru je černý s oranžovými, modrými a bílými linkami, pro chystanou misi navazující na program Apollo by však měl být bílý, aby byli astronauti chráněni před extrémními měsíčními teplotami.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Podoba nových skafandrů

Mise Artemis 1, zahrnující nepilotovaný let nové rakety Space Launch System s kosmickou lodí Orion kolem Měsíce a zpět, úspěšně skončila v prosinci. NASA a Kanadská vesmírná agentura se přitom chystají oznámit jména čtyř astronautů, kteří poletí příští rok na misi Artemis 2.

Foto: Reuters

Astronaut Neil Armstrong ve skafandru

Na ruské výzbroji se objevuje označení tajné služby FSB

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám