Hlavní obsah

Archeologové našli v Uherském Brodě středověké stavební konstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod (Uherskohradišťsko)

Archeologům Slováckého muzea v Uherském Hradišti se podařilo zdokumentovat středověký a novověký vývoj městské parcely v Uherském Brodě. Nachází se v Moravské ulici poblíž jedné z hlavních přístupových bran do města. Rovněž nalezli i kožený opasek, jak prozradil mluvčí muzea Pavel Princ. Loni archeologové v Uherském Brodě našli soubor středověkých hraček.

Foto: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti - Jaroslav Bartík

Zahloubený suterén dřevohlinitého domu ze 2. poloviny 13. století

Článek

„Počátky osídlení zde sahají až do druhé poloviny 13. století. V období vrcholného středověku, tedy až do závěru 15. století, zde postupně stálo několik dřevo-hliněných domů se zahloubenými suterény,” uvedl archeolog Jaroslav Bartík.

V jednom ze suterénů byly podle něj nalezeny pozůstatky schodů vysekaných do jílu a dochované 'výdřevy' stěn z masivních kůlů a prkenných desek.

Vypalovací komora keramické pece

Za velmi cenný nález Bartík považuje pozůstatky pozdně gotického sklepa s částečně dochovaným portálem a kamenným schodištěm.

„Z období raného a vrcholného novověku stojí za zmínku především torza několika pyrotechnických zařízení vyzděných buď z kamenů a cihel, nebo z nepálených kotovic. Nejméně jeden z těchto objektů můžeme s jistotou interpretovat jako zbytky vypalovací komory keramické pece,” uvedl Bartík.

Kromě zlomků keramických nádob, zvířecích kostí a železářské strusky, se podařilo zachránit i menší a vzácnější předměty z barevných kovů, jako jsou například mince, špendlíky a kováníčka či mosazný mincíř.

Nálezy díky nové stavbě

„Za unikátní můžeme bezpochyby označit nález koženého, probíjením zdobeného opasku, který představuje jeden z mála dochovaných kožených artefaktů v historickém jádru Uherského Brodu,” dodal Bartík.

Všechny zdokumentované struktury a získané nálezy nyní podle Prince zpracovávají a zkoumají odborníci v laboratoři Slováckého muzea. Archeologové se na místo dostali díky stavbě polyfunkčního domu, která po dokončení záchranného výzkumu opět může pokračovat.

Reklama

Související články

Tisícileté studny vydávají tajemství

Jsou dvě. Staré více než sedm tisíc let. Archeologové je nedávno odkryli ve středočeské Velimi a v Uničově na Olomoucku. Studny z mladší doby kamenné – tzv....

Výběr článků

Načítám