Hlavní obsah

Archeologové nalezli předměty z časů, kdy bylo založeno město Bruntál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádné množství vzácných nálezů objevili v létě archeologové mezi Bruntálem a Starým Městem - obcí, která byla kdysi součástí Bruntálu. Jedná se o předměty z doby založení a počátků města Bruntál, tedy z 1. poloviny 13. století. Odborníci o tom informovali nyní s tím, že výzkumné práce na Bruntálsku stále pokračují.

Foto: NPÚ

Nalezené předměty ze založení města Bruntál

Článek

„Bruntál je nejstarším městem s městskými právy v českých zemích, které bylo založeno, jak se říká, na zelené louce. Vzniklo kvůli těžbě zlata,“ připomněl Michal Zezula, ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě.

Doplnil, že letos objevené nálezy mohou pomoci doplnit historii zdejšího osídlení. „Našli jsme totiž například pozůstatky zástavby a velké množství předmětů z té doby,“ upřesnil Zezula.

Zástavba ze 13. století

Mimořádný objev byl učiněn v červnu na soukromém pozemku ve Starém Městě při přípravě stavby rodinného domu. Archeologové zde odkryli velmi dobře dochované pozůstatky dřevohliněné stavby ze 13. století. V jejím zázemí se pak podařilo prozkoumat objekty se stopami výrobní činnosti v podobě oheň využívajících zařízení.

Horní Město otevře podzemí turistům

Tipy na výlety

„Tyto nálezy významně doplnily poznatky o prvotní bruntálské městské lokaci získané v okolí kostela Panny Marie. Naprosto výjimečný je charakter souboru nálezů, který svojí kvantitou mnohonásobně převyšuje vše, co se dosud k počátkům města nalezlo,“ řekl Zezula.

Foto: NPÚ

Pohled z výšky na archeologické naleziště zástavby ze 13. století ve Starém Městě

Archeologové tam našli velké množství keramických nádob a jejich částí, ale také spoustu železných předmětů jako podkovy a koňskou výstroj. Nalezena byla i vzácná mince - málo obvyklý typ moravského brakteátu - ražený Přemyslem Otakarem II. či keramický přeslen, tedy setrvačník používaný pro spřádání příze.

Výstava pro veřejnost

„Mimořádně zajímavé jsou doklady výrobní činnosti v podobě strusek, některé z nich poukazují na kovoliteckou činnost na lokalitě, případně přímo na metalurgické procesy,“ pokračoval šéf ostravských památkářů a dodal, že nálezy jsou datovány na první polovinu 13. století.

„Vše ale upřesní podrobná analýza. Mladší středověké nálezy se zde prakticky nevyskytují, zdá se, že místo bylo opuštěno ve spojitosti s přesunem města někdy v průběhu třetí čtvrtiny 13. století,“ zmínil.

Foto: MÚ Bruntál

Archeologové při průzkumu ve Starém Městě

Po zakonzervování nálezů a jejich analýze by je chtěl památkový ústav ukázat veřejnosti na krátké výstavě ve spolupráci s Klubem za starý Bruntál.

V současnosti se ve městě zkoumá další lokalita, a to Za Mlékárnou, kde se připravuje stavba rodinných domů. Tyto nálezy jsou mnohem mladší, pocházejí až z 19. století.

Česko má první keltské pivo. Vzniklo díky vědecké analýze

Věda a školy

Čeští egyptologové našli v Sakkáře ztracenou hrobku významného úředníka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám