Hlavní obsah

Česko má první keltské pivo. Vzniklo díky vědecké analýze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve má jemně kyselkavou chuť, ale po vypití doušku zůstane v ústech příjemná hořkost s dozvukem bylin na patře. Tak chutná TauriALE, první keltské pivo Česka. Milovníci zlatavého moku za něj mohou poděkovat vědě, uvařeno totiž bylo díky laboratorní analýze pylů z pohřebních komor v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Archeolog Martin Golec ukazuje první keltské pivo v Česku, nově vyrobené podle vzorků pylů odebraných z pohřebiště v jeskyni Býčí skála v pozadí.

Článek

Pro Kelty byla Býčí skála kultovním místem, sídlem Velké matky, bohyně dohlížející z hlubin na chod světa.

Jde o nechmelené, ryze bylinné pivo
Martin Golec, archeolog, Univerzita Palackého Olomouc

„Keltové holdovali pivu více než my. Přestože jsme jeho největší konzumenti na světě, těžko bychom s nimi drželi krok. K výrobě TauriALE dodala věda poklady. Všechny ingredience spojil, pivo uvařil a jeho chuť vyladil mistr sládek Richard Antl. Jde o nechmelené, ryze bylinné pivo,“ řekl Právu archeolog Martin Golec z olomoucké Univerzity Palackého.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Místy, na nichž se kdysi našly ostatky 40 lidí v jeskyni Býčí skála, nyní procházejí turisté.

Tajemství z pohřebních komor

Golec se léta v Býčí skále zabývá světově známým nálezem badatele Jindřicha Wankela. Tento otec moravské archeologie v ní v roce 1867 objevil kromě pokladů ostatky 40 mrtvých z šestého století před našim letopočtem.

D1 u Brna ukrývá pohřebiště raných Keltů, zjistili archeologové

Věda a školy

Vznikla legenda, že byl do podzemí pohřben halštatský velmož. Při obřadu prý byly povražděny desítky lidí, aby mu na onom světě dělaly společnost.

Výzkum ale ukázal, že Býčí skála byla spíše kultovním místem Keltů, na němž se uctívala Velká matka, bohyně plodnosti, úrody a obnovy světa.

Foto: Byciskala.cz

Ilustrace Zdeňka Buriana zachycuje slavný pohřeb velmože v Býčí skále.

V podzemí se také pochovávalo do dřevěných pohřebních komor. Právě na místě jedné z nich odebrali archeologové v letech 2020 a 2021 vzorky pylů. Brněnský botanický ústav se pak postaral o jejich detailní rozbor.

Ukázalo se, že jsou ve vzorku hojně zastoupeny pivní byliny: hořký pelyněk, tužebník, šalvěj a jetel. Našly se stopy po medu a praženém prosu. To vše jsou základní ingredience.

A kde je chmel? Do raného středověku se při vaření piva nepoužíval, hořkost pivu dodávaly byliny. Tato bylinná piva patří mezi nechmelená piva typu „ale“, nikoli chmelená typu „beer“.

Pivo jako posmrtný dar

Jisté je, že pyly uvedených bylin se našly tak hluboko v jeskyni, kam je žádný vítr nemohl navát. Logicky tedy musely být přidány do pohřebních komor společně s četnými milodary. V případě Býčí skály šlo doslova o poklady - našel se v ní mimo jiné celý zlatý pohřební vůz.

„Jsme přesvědčeni, že do hrobů se ukládaly i suroviny na vaření piva. Každý jistě chtěl, aby se pohřbený měl na onom světě skvěle a měl veškerý přepych, na který byl zvyklý na tomto světě. Pivo k tomuto luxusu patřilo. Víno u nás nikdo moc neznal,“ uvedl Golec.

Jak se vaří pivo bez alkoholu

Muži

Ostatně když si uvědomíme, jak tato kultura chápala posmrtný život, tak nebe Keltů je pravým rájem pivařů. Zatímco Vikingové v tom svém dopoledne bojují a hodování se oddávají až na sklonku dne, nebe Keltů je nekonečnou hostinou plnou dobrého jídla a piva.

TauriALE odkazuje ve svém názvu na Býčí skálu (taurus je latinsky býk), přičemž koncovka -ale v názvu upozorňuje na to, že jde o nechmelené pivo. Jeho první várku již nechali nadšenci ochutnat o uplynulém víkendu návštěvníkům Býčí skály. Protože se po ní jen zaprášilo, počítá se s tím, že TauriALE nebude při dalších keltských slavnostech chybět.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jeskyně Býčí skála v Moravském krasu byla svatyní Keltů.

Jeskyně Býčí skála bývala pravěkou svatyní. Výjimečně je otevřená veřejnosti

Cestování

Reklama

Související témata:
Býčí skála

Výběr článků

Načítám