Hlavní obsah

Západní Čechy oslavily výročí osvobození

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Plzni se slavilo osvobození americkou armádou mezi 1. a 6. květnem. V okolí se výročí osvobození připomínalo i o následujícím víkendu.

Foto: Marek Velebný

Delagace americké armády na vernisáži obrazů Vladimíra Kiseljova v Žinkovech.

Článek

V Plzni se opět slavil konec druhé světové války a osvobození americkými vojsky. V centru města v Křižíkových sadech, za OC Plaza, u Pattonova muzea nebo v Borském parku se opět objevily stanové vojenské tábory, historická vojenská technika US Army a wehrmachtu.

V amfiteátru za OC Plaza a na Náměstí republiky se konal bohatý hudební program. Opět vyjel konvoj historických vojenských vozidel, vítali se váleční veteráni. V kulturním domě Peklo a na Náměstí republiky se hrál a tančil swing. V Křižíkových sadech válečnou dobu připomenul jazzem orchestr z Ostrova, konaly se tu módní přehlídky válečné módy organizované spolkem Plzeň 1945 (mj. za účasti skupiny historického tance Arvena). 

V Plzni byl v rámci oslav odhalen Pattonův památník v místě nově zrekonstruovaných divadelních teras, uskutečnilo se několik pietních aktů u památníků amerických osvoboditelů a v Západočeské galerii ve výstavní síni Masné krámy byla 6. května slavnostně otevřena jedinečná výstava plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera, malíře Maorů, za účasti delegace z Nového Zélandu. Na Náměstí republiky poté diváci zhlédli i ukázku tradičního maorského bojového tance. 

V Žinkovech u zámku se v rámci oslav osvobození v pátek 8. května konal koncert Pilsener jazz bandu, vystoupení mažoretek. Večer se v rámci vernisáže výstavy obrazů Zářimalby brněnského autora Vladimíra Kiseljova konala živá malířská performance na hudební doprovod klavíristky Boženy Englerové, které se po slavnostní večeři zúčastnila delegace americké armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám