Hlavní obsah

Žáci z Ostravy porovnali své dovednosti v anglickém jazyce v netradiční soutěži

Novinky, Veronika Kusá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtvrtým rokem se ostravská Střední odborná škola AHOL na náměstí Jiřího z Poděbrad proměnila v kouzelnickou školu v Bradavicích. Ve čtvrtek 2. února tu totiž proběhl další ročník netradiční soutěže s názvem Den Harryho Pottera (The Harry Potter’s Day).

Foto: Kamila Kolowratová

Žáci základních škol porovnávají své jazykové dovednosti v netradičních soutěžních disciplínách

Článek

Do školy zavítalo na 150 žáků ostravských základních škol, kteří zde poměřili své dovednosti v anglickém jazyce i znalosti z literárního světa oblíbeného kouzelníka. Akce je podporována Statutárním městem Ostrava a Národním divadlem Moravskoslezským, záštitu nad soutěží převzal starosta městského obvodu Vítkovice Petr Dlabal.

Soutěž s tematikou Harryho Pottera probíhá v angličtině a jejím cílem je podpora oblíbenosti cizího jazyka na základních školách. Vychází z potřeby zvýšit vybavenost žáků, která není vzhledem k ostatním zemím na patřičné úrovni. Jednotlivé etapy soutěže jsou postaveny na principech státní maturitní zkoušky, účastníky čeká písemný test, poslech a ústní zkouška. Vítěz soutěže tak musí rozumět mluvenému slovu a textu.

„Koncepce soutěže vychází ze znalostí osob, reálií a příběhů z knih o Harrym Potterovi, které jsou dětem této věkové kategorie všeobecně známé,“ vysvětlila ředitelka školy Ing. Radmila Sosnová s tím, že soutěž je rozdělena do dvou kategorií – žáci 6. a 7. tříd a žáci 8. a 9. tříd.

Celá škola se v tento den proměnila v kouzelnický svět. Soutěžní místa byla vyzdobena zajímavými, možná až strašidelnými dekoracemi a učitelé byli oblečeni v kostýmech kouzelníků a čarodějů. Účastníky soutěže čekalo také nápadité překvapení - společný oběd v jídelně školy byl pomocí potravinového barviva upraven do speciálních kouzelnických pokrmů.

Den Harryho Pottera každoročně sklízí velký úspěch a je potěšením nejen pro soutěžící. Každý žák, který se do soutěže zapojil, obdržel účastnický list a malý dáreček. První tři v každé kategorii získali diplom a hodnotnou cenu. V kategorii žáků 6. a 7. tříd zvítězil Samuel Blaho ze ZŠ Bulharská, v druhé kategorii starších žáků své znalosti nejlépe prokázala Silvie Anna Havlíková ze Základní školy Matiční.

Reklama

Výběr článků

Načítám