Hlavní obsah

Výstavba obchvatu Frýdku-Místku se opět odsouvá

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečný termín vybudování obchvatu Frýdku-Místku je v nedohlednu. Ministerstvo dopravy pochybilo při vydání stavebního povolení na výstavbu částí obchvatu zasahující do chráněného území Nivy Morávky, ministr dopravy následně stavební povolení zrušil a věc vrátil ministerstvu k novému projednání.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto dopravy na průtahu městem

Článek

Následky jsou pro město skličující, reálně hrozí, že výstavba obchvatu bude významně prodloužena.

Problém je v tom, že letos nabyla účinnosti novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, což ve volném překladu znamená, že ministerstvo dopravy vyzvalo Ředitelství silnic a dálnic, které má výstavbu obchvatu ve své kompetenci, k doložení aktuálních dokumentů EIA - výsledného vlivu stavby na životní prostředí, které budou v souladu s výše zmíněnou novelou. Termín na doplnění potřebných stanovisek je stanoven do konce června příštího roku a celý další rok může město čekat na vydání stavebního povolení. Prakticky tak hrozí oddálení výstavby obchvatu až o dva roky.  

„Chybu udělalo ministerstvo dopravy a my na to nyní doplácíme. Nehodláme se s tím jen tak smířit, o vybudování obchvatu usilujeme už dlouhé roky. Město nad rámec svých povinností vyvíjelo mnohé aktivity, které přispěly k urychlení výkupů pozemků v trase obchvatu a podobně, a nyní, ne vlastní chybou, musí opět čelit problémům s jeho plánovanou výstavbou. V nejbližších dnech zašleme dopis premiérovi a ministrovi dopravy, ve kterém je chceme informovat o celé situaci a upozornit na neuspokojivý vývoj přípravy výstavby obchvatu. Očekáváme, že vyvinou tlak na všechny angažované subjekty, které začnou urychleně pracovat na dokumentech potřebných pro doplnění EIA tak, aby se mohlo co nejdříve znovu zahájit řízení o stavebním povolení a stavba obchvatu byla i přes tyto komplikace konečně zahájena,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher s tím, že město je v krajním případě připraveno upozornit na komplikace kolem obchvatu i formou nátlakových akcí, například blokádou průtahu městem, kterým denně projede přes 45 tisíc vozidel.

Potěšující zprávou ale je, že ministerstvo financí vypsalo veřejnou zakázku na sanaci Skatulova Hliníku, tedy skládky, která se nachází v trase obchvatu a musí být odstraněna ještě před nebo současně s jeho výstavbou. Zájemci o veřejnou zakázku mohou podávat nabídky do 23. července. Alespoň sanace skládky by tak mohla být zahájena ještě v tomto roce. 

Obchvat města nestaví město. Jeho výstavbu má v kompetenci státní podnik Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám