Hlavní obsah

Víte, že evropskou turistickou trasu snů, Malířskou stezku, máme přímo za humny?

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malířská stezka (Malerweg) vedoucí po obou březích Labe lemovaná Labskými pískovci byla k novému životu probuzena v létě 2006. Bez nadsázky patří k nejromantičtějším místům nejen německé přírody; z okruhů vedoucích rozeklanými skalami i divokými roklemi saských stolových hor se tají dech.

Foto: Jana Vančatová

Malerweg vede krajinou stolových hor: pohled z Pfaffensteinu na Königstein

Článek

Téměř pohádkovou stezku Labskými pískovci si před více než 200 lety nejdříve zamilovali umělci, zejména slavní romantičtí malíři, jako byli Caspar David Friedrich, Carl Gustav Carus nebo Ludwig Richter; velmi záhy se však v jejich stopách vydali i tehdejší turisté.

Všichni se ze svých toulek vraceli nadšení z množství zážitků, zejména uchvacujících výhledů a scenérií až neskutečně krásné přírody tvořené bizarními skalními útvary, vlnícími se zákruty pomalu plynoucího Labe a z rovinaté krajiny náhle vystupujících majestátních stolových hor.

Tak jako před dvěma staletími byli očarování kouzelnou krajinou romantičtí němečtí umělci zachycující své dojmy na plátnech obrazů, stejné nadšení vyvolávají toulky Saským Švýcarskem i u současných návštěvníků.

Technický pokrok se nezastavil, a tak místo obrazů se nyní každoročně objevují tisíce a tisíce nových fotografií, pohlednic, kalendářů, které znovu a znovu zobrazují mnohotvárnou a rozmanitou krajinu, působivá místa rozhledů, přírodní i umělé cesty vedoucí skalními městy i na vrcholky stolových hor, i další atrakce podél trasy.

Malířská stezka spojuje ta nejmalebnější a nejatraktivnější místa podél obou břehů Labe od Hřenska až po Pirnu. Měří 112 kilometrů a spojuje osm nejvýznamnějších jednodenních turistických okruhů. K jejím dalším přednostem bezesporu patří i možnost volby naplánování obtížnosti trasy každého okruhu dle individuálního přání.

Jste-li jen nenáročný turista, můžete zvolit rekreační vycházku, pokud naopak jste v dobré fyzické kondici, můžete si vybrat náročnější trasy, často s sebou přinášející namáhavá stoupání, lávky, stovky schodů, no a pokud jste horolezci či máte rádi adrenalin, můžete vyzkoušet i lezecké varianty. Velmi praktické jsou také informace, která z vámi vybraných variant je vhodná pro seniory, malé děti či čtyřnohé turisty, kde je možné se občerstvit atd..  

Zkrátka Malerweg je evropskou stezkou snů, a tak není překvapením, že již rok po svém otevření, v roce 2007 byla porotou cestovatelského magazínu zvolena "Nejkrásnější turistickou stezkou Německa". V dalším roce ji pak sami turisté zvolili  "Nejoblíbenější turistickou stezkou Německa“.

A na jaká místa vás tato historická cestovatelská trasa zavede? Liebethal, Bastei, Hohnstein, Schrammstein, Pravčická brána, Schmilka, Bad Schandau, Pfaffenstein, Königstein, Pirna...

Poštěstí-li se vám navštívit tuto téměř rajskou krajinu při východu slunce nebo naopak jeho západu, kdy hra světel a stínů její kouzlo ještě umocňuje, věřím, že stejně jako mě, vás tak okouzlí, že se budete opakovaně vracet a jejímu kouzlu stále podléhat.

Reklama

Výběr článků

Načítám