Hlavní obsah

Velké Losiny jsou i přes temnou historii oázou klidu

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás prázdninové toulky zavály do Jeseníků, vyšetřete si čas na návštěvu Velkých Losin. Tahle obec patří k nejstarším v šumperském okrese – vznik se datuje do roku 1351. Pro výletníky má hned několik „taháků“ – například funkční ruční papírnu a zámek, který připomíná krásku s temnou minulostí.

Foto: Blanka Kovandová

Ruční papírna ve Velkých Losinách

Článek

Dnešní Losiny jsou poklidné a půvabné místo. Řada lidí sem jezdí do proslulých sirných lázní – první zmínka o nich pochází už z roku 1562. Lázně jsou zasazeny do nádherného starobylého parku, který zrovna vybízí k procházkám a jsou památkově chráněny.

Hned u hlavní cesty nemůžete minout zdejší raritu – jedinou fungující výrobnu ručního papíru v České republice. Dobrým orientačním bodem je obydlené čapí hnízdo na komíně hned vedle papírenských budov, které kromě výrobny papíru ukrývají i muzeum papíru.

Návštěvníci, kteří zvolí technický okruh, se dostanou i do části technického zázemí velkolosinské papírny, ve které se ruční papír vyrábí bez přestávky již od roku 1596. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Pro svou vysokou kvalitu a staletou trvanlivost je oblíbený u výtvarníků, restaurátorů i státníků.

Muzeum zde funguje od roku 1987 a od roku 2002 jsou zdejší papírny národní památkou. V muzejním obchůdku si navíc můžete do foroty pořídit řadu originálních přání – na ručním papíře a za velmi sympatické ceny.

I do historie papírny ale v minulosti zasáhla jedna nechvalně proslulá historická událost - čarodějnické inkviziční procesy poslední čtvrtiny 17. století. I manželka zdejšího papírníka, jistá Barbora Göttlicherová se stala jednou z jejich obětí v roce 1680.

Ano, právě na Losinsku se odehrál příběh, který znáte z velmi sugestivního filmu Kladivo na čarodějnice. Podle pomníčku před místním kostelem byla právě zde přistižena žebračka Schuchová při krádeži hostie. Tato událost rozpoutala letech 1678-1696 čarodějnické inkviziční procesy, kterým padlo za oběť přes sto nevinných lidí z Velkých Losin a Šumperka – včetně rychtáře Hanse Axmanna s manželkou Dorotou a dokonce i kněze, šumperského děkana Kryštofa Aloise Lautnera.

Tuto šílenou justiční štvanici měl na svědomí císařský laický inkvizitor Jindřich Boblig – zřejmě psychicky narušený sadista, který si zabavený majetek usvědčených obětí rozdělil s losinským panstvem. Žerotínské panství tehdy spravovala hraběnka Galle, poručnice synů zemřelého Přemka II. A Bobligovo běsnění zastavil až Jan Jáchym ze Žerotína poté, co v roce 1689 dosáhl plnoletosti.

Ta se od areálu lázní, kolem papíren a s velkou odbočkou do historie, dostáváme až na konec Velkých Losin, kde návštěvníky přivítá zdejší zámek (národní kulturní památka). Ten je nádhernou ukázkou moravské renesanční architektury, plný fresek, sgrafit obklopen parkem a zahradami. K zámeckému rybníčku se oplatí vyrazit s kusem svačinky v kapse – ocení to místní kachny i velké ryby.

Reklama

Výběr článků

Načítám