Hlavní obsah

Ve Vsetíně zazní Dvořákova Novosvětská v podání zlínské filharmonie

Novinky, Klára Blažková

Dům kultury Vsetín ve spolupráci s Městem Vsetín srdečně zvou všechny milovníky vážné hudby na koncert zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, který se uskuteční v neděli 8. června od 18.00 hodin ve velkém sále DK u příležitosti oslav Roku české hudby za podpory Zlínského kraje.

Foto: Archiv FBM Zlín

Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín

Článek

Filharmonie Bohuslava Martinů nese jméno jednoho z největších českých skladatelů. Zaměření na prezentaci jeho díla, dnes již orchestrem realizovaného na četných rozhlasových nahrávkách a CD, začala v šedesátých letech.

Repertoár Filharmonie Bohuslava Martinů tvoří téměř všechna symfonická díla různých slohových období, ale i velké množství skladeb současnosti, přesahující do oblasti jazzu, šansonu nebo populární hudby. Spolupráce s rozhlasem a televizí, stejně jako nahrávky na zvukové nosiče jsou pravidelnou součástí činnosti orchestru.  

Od sezóny 2008/2009 je šéfdirigentem FBM Stanislav Vavřínek, který vystudoval na brněnské konzervatoři flétnu a dirigování. Ve studiu dirigování dále pokračoval na pražské Akademii múzických umění, po jejímž dokončení absolvoval mistrovské kurzy ve Švýcarsku. V letech 1999-2008 působil jako šéfdirigent Jihočeské komorní filharmonie České Budějovice. Od roku 2006 působí také jako pedagog oboru dirigování na pražské AMU.

V podání zlínské filharmonie zazní známé dílo hudebního romantismu od Antonína Dvořáka: Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 a Symfonie č. 9 e moll, op. 95 „Novosvětská“. Orchestr řídí šéfdirigent FBM Stanislav Vavřínek, v sólovém violoncellovém partu se představí koncertní mistr Martin Bzirský.

Dvořákova symfonie č. 9 vznikla v době skladatelova pobytu ve Spojených státech amerických, kde působil v letech 1892-1895 jako ředitel newyorské konzervatoře. Základní inspirací k ní byla jak atmosféra, kterou jej naplnil hektický způsob života bouřlivě se rozvíjející země, tak pocity, které načerpal během svých pobytů na americkém venkově, který pravidelně navštěvoval, ale i nostalgie po domově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám