Hlavní obsah

Univerzitní vzdělávání v Klatovech má již tradici

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v akademickém roce 2003/2004 otevírala Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze svoje konzultační středisko v Klatovech, očekávala nejen místní veřejnost, jak se tento nový subjekt zapojí do regionálního systému vysokoškolského vzdělávání. Dnes již je jasné, že úspěšně.

Foto: Ivo Šašek

Mezinárodní letní škola Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity na exkurzi v Běšinech v červenci 2014

Článek

Česká zemědělská univerzita je jednou z nejstarších vysokých škol v České republice s více než stoletou tradicí. Jako veřejnoprávní univerzita se zaměřením na venkov se prostřednictvím konzultačních středisek snaží udržovat spojení s jednotlivými regiony.

O nabízený obor Veřejná správa a regionální rozvoj byl od počátku zájem, po třech letech, kdy první studenti úspěšně složili státní bakalářské zkoušky a obhájili své kvalifikační práce, bylo v akademickém roce 2006/2007 v Klatovech otevřeno navazující magisterské studium. Toto studium je opět zakončeno státními závěrečnými zkouškami a obhajobou diplomové práce.

V současné době studuje v Klatovech v pěti ročnících 387 studentů. Absolventi s bakalářským nebo inženýrským titulem najdou bez problémů uplatnění ve státní správě, samosprávě, část z nich pracuje na různých převážně administrativních pozicích v soukromém nebo neziskovém sektoru.

Výuka probíhá o víkendech v bývalém dominikánském klášteře a ve Střední škole zemědělské a potravinářské. Řádné zkoušky skládají studenti rovněž v Klatovech.

Studium akreditované MŠMT probíhá kombinovanou formou, kterou mnozí znají pod starším názvem dálkové studium. Výuku zajišťují "kmenoví" pedagogové univerzity, kteří danou problematiku přednáší i v rámci prezenčního studia v Praze a je téměř pravidlem, že přednášející mají minimálně dokončené doktorandské studium.

Technickou stránku studia zabezpečuje v Klatovech Úhlava o. p. s., studentům pomáhá vyřizovat nezbytné administrativní záležitosti a z Prahy dováží veškerá skripta. Návštěv pedagogů mohou studenti využívat i ke konzultacím a samozřejmostí je zapojení do interních informačních systémů univerzity, přístup do akademické knihovny v Praze a další studijní podpory.

Část studia probíhá v režimu celoživotního vzdělávání a je univerzitou zpoplatněno. Ceny za tuto část studia jsou však nižší než náklady na pravidelné cestovné k výuce během semestru z regionu do Prahy, a že nejsou překážkou ke studiu svědčí i fakt, že pro nastávají akademický rok je magisterské studium již plně obsazeno.

Konzultační středisko neslouží pouze k vlastní výuce, ale zapojuje se do celé řady projektů řešených v rámci regionu. Úzce spolupracuje s městy a obcemi a to jak prostřednictvím Místní akční skupiny Pošumaví z. s., tak i přímo, o čemž svědčí vzájemné návštěvy řady starostů na univerzitě a naopak představitelů fakulty v regionu.

Již tradiční jsou Mezinárodní letní školy, které se konají v Klatovech a okolí a při kterých se setkávají studenti a jejich pedagogové z celého světa s představiteli místních samospráv, podnikateli a zástupci neziskového sektoru. Výměna zkušeností je pak přínosná pro obě strany.

Česká zemědělská univerzita nezapomněla ani na starší generaci, velmi populární mezi seniory je univerzita třetího věku, která díky audiovizuálním technologiím pronikla již do 30 měst a obcí v Plzeňském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám