Hlavní obsah

Šumavské kopce daly běžcům pořádně zabrat

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sušici se uskutečnil již pátý ročník populární běžecké soutěže. Na trať dlouhou přes 22 kilometrů se vydalo několik desítek vytrvalců.

Foto: Jan Kaše

Odstartováno

Článek

V sobotu 23. dubna byl ve 13.00 hod. na sušickém Santosu odstartován již pátý ročník populární soutěže s názvem Sušický horský běh. I když počasí běžcům oproti minulému roku příliš nepřálo, na trať dlouhou 22 kilometrů se vydalo 53 vytrvalců.   

Poprvé se tento závod uskutečnil 14. dubna 2012 za účasti 33 běžců a v současné době bývá co do kvality soutěžících velice dobře obsazeným podnikem. Bez nadsázky lze říci, že stává prestižním kláním, které se rozšiřuje i o další disciplíny. Například v roce 2014 byla přidána kategorie běh se zátěží minimálně 10 kg.

Trasa je opravdu velmi náročná, a to především kvůli převýšení. Jak se řada závodníků shodla, asi nejhorší je stoupání na vrch Sedlo (přes 900 m n. m.). Někteří přiznali, že prostě nešlo běžet.

Běžci jsou podle věku rozděleni do několika kategorií – ženy do 39 let, ženy od 40 do 49 let, ženy nad 50 let. Stejné dělení pak platí i u mužů.

Boj o absolutní vítězství se svedl mezi muži do 39 let. Jako první do cíle doběhl s časem 1 hod. 39 min. 11 s  Ondřej Teska. Druhou a třetí příčku obsadili vytrvalci ze sousedního Německa Martin Mühlbauer (1 hod. 39 min. 18 s) a Jochen Maurer (1 hod. 39 min. 45 s).

Jak uvedl vítěz Ondřej Teska, podařilo se mu o deset minut zlepšit čas oproti minulému ročníku. Tomuto mladému sportovci nejsou kopce rozhodně cizí. Žije pod Čerchovem (1042 m n. m.), kde také pravidelně běhá.

Druhou nejobsazenější kategorií byli muži 40 – 49 let. Zvítězil Radim Čada před Janem Krsem a Danielem Dvořákem.

Mezi ženami získala prvenství Petra Kaviová, která se do cíle dostala za 1 hod. 58 min. a 48 s. před Evou Kudrnovskou a Kateřinou Jeníčkovu.        

Za zmínku rozhodně stojí, že rozdíl mezi vítězem horského běhu a vytrvalcem, který dorazil do cíle jako poslední, byl více než hodinu.  

Pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro které připravili vzdálenosti od 150 m do 2 km podle věku. Asi největší potlesk si zasloužily děti do šesti let, tzv. pidižvíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám