Hlavní obsah

Šumajstr, pagáčky, pěry, zelňáky, báleše – hledali byste je na Slovácku?

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční gastronomie je stále v popředí zájmu u místních i turistů. Lidé již většinou zapomněli, jak chutná šumajstr, nadívanina, chlábovica, jak se pečou báleše či patenty. Recepty a postupy se dědí z generace na generaci v původní podobě a dodnes je lze v některých rodinách na Slovácku ochutnat.

Foto: Michal Malina, foto archiv Regionu Slovácko

Novoveské pagáčky

Článek

Tradiční gastronomii na Slovácku byla věnovaná pozornost již před čtyřmi lety, kdy po dvou letech intenzivní práce vyšla - dnes již nedostupná - Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku. Ačkoli představila 123 receptů z celého Slovácka, nepodařilo se ani z daleka vyčerpat jejich fond.

„Zájem o tradiční gastronomii stále narůstá, proto jsme se v letošním roce rozhodli věnovat tomuto tématu více pozornosti. Dosud se také nenašel titul, který by vzniklou mezeru na trhu vyplnil. Protože fond receptů Slovácka nebyl při přípravě prvního dílu vyčerpán a má stále ještě své rezervy, rádi bychom jej především doplnili a oslovili všechny kuchaře a kuchařky Slovácka s prosbou o zapojení do nového sběru receptů. Sběr samotný probíhá na celém území Slovácka od 14. dubna do 30. června, poté proběhne za pomoci našich partnerů – Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické a Hotelu Koníček mravenčí práce s přepisováním, tříděním a výběrem receptur pro druhý díl oblíbené publikace,“ sdělil Mgr. Josef Hapák, tajemník Regionu Slovácko.

A na co se bude možné těšit ve druhém díle? Třeba na bránečkové, krajanec, jidáše či kynuté olevance a spousty dalších pokladů z kuchyně strážkyň rodinných krbů - maminek, babiček, tetiček a kmotřiček na Slovácku.

Recepty je možné zasílat buď e-mailem na recept@slovacko.cz, nebo poštou na adresu: Městské informační centrum, Masarykovo nám. 21, 68601 Uherské Hradiště. S příspěvkem bude zveřejněno jméno a místo původu autora poskytnuté receptury.

Výběr článků

Načítám