Hlavní obsah

Sochař Stanislav Kolíbal vystavuje v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Ostravě složila hold mezinárodně proslulému umělci a orlovskému rodáku Stanislavu Kolíbalovi k jeho devadesátým narozeninám výstavou autorových soch a kreseb. Koná se od 24. září do 3. ledna ve třech sálech Domu umění.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Stanislava Kolíbala: Sochy a kresby 1954-2015.Ostrava,Dům umění 24.9.2015 S. Kolíbal: Čtvrté torzo s rukama v bok, hliník, 1959.

Článek

Ve čtvrtek 24. září v 17.00 hodin byla slavnostně zahájena výstava jednoho z nejvýznamnějších českých umělců, rodáka z Orlové na Těšínsku a Čestného občana města Ostravy Stanislava Kolíbala s názvem Stanislav Kolíbal / Sochy a kresby 1954 - 2015. Expozici za účasti autora a jeho manželky zahájil kurátor výstavy Martin Dostál a Jiří Jůza, ředitel GVUO.

„Jsem velmi rád, že se k nám po několika letech Stanislav Kolíbal opět vrací do Domu umění. Před šesti lety jsme představili jeho kresby spjaté s Ostravou a knižní ilustrace. Nyní můžeme s radostí prezentovat další polohy jeho díla. Navíc v průběhu dlouhého časového horizontu, který umožňuje zachytit jeho umělecký vývoj,” uvedl Jiří Jůza.

Rozsáhlá expozice v přízemí i v 1. patře Domu umění představuje 68 kreseb, 40 reliéfů a 60 soch, objektů a instalací od roku 1954 až do současnosti. Kolíbalova práce, včetně realizací v architektuře, je dále připomenuta na více než šedesáti fotografiích, které dokreslují rozsah a charakter umělcovy práce.

Stanislav Kolíbal (1925) je významný český sochař, tvůrce kreseb a ilustrátor. Věnuje se také grafickým úpravám knih a architektonickému řešení výstav.

„Zprvu ho zajímala nestabilita a labilita, později tématizoval své práce otázkami času, trvání a zániku. Od poloviny 70. let pracoval s prostorovou fikcí a iluzivností. Jistá proměna Kolíbalova díla se datuje od let 1987 - 1988, kdy se Kolíbal přimkl k jazyku geometrie, která mu slouží k hledání řádu a harmonie,” uvedl kurátor výstavy Martin Dostál.

K výstavě Sochy a kresby 1954 - 2015  je připraven doprovodný program, kdy ve čtvrtek 15. října v 17.00 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka, kterou povede sám autor výstavy Stanislav Kolíbal.

Ve čtvrtek 12. listopadu bude následovat komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Martinem Dostálem, rovněž v 17.00 hodin v Domě umění na Jurečkově ulici v Ostravě.

V úterý 17. listopadu 2015 v 18.30 se na jevišti ostravského Divadla Antonína Dvořáka uskuteční setkání se Stanislavem Kolíbalem a jeho jinými světy pod názvem TAK A NEBO TAK. Večer bude moderovat Martin Dostál.

K výstavě vyšla rozsáhlá publikace Stanislava Kolíbala: Sochy a kresby 1954 - 2015. Na textu se také podílel kurátor výstavy Martin Dostál. V publikaci se nacházejí fotografie exponátů, které jsou na výstavě a kompletní soubor soch a reliéfu od roku 1954 do roku 2015. Čtenář zde najde soupis samostatných a skupinových výstav umělce.

Výběr článků

Načítám