Hlavní obsah

Škodovky cestovaly kolem světa

Novinky, Vladislav Chalupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Poděbradech se o víkendu konal tradiční sraz vozů Škoda - Hundertgang 2012, tentokrát s podtitulem Cesta kolem světa.

Foto: Vladislav Chalupa

Představení na promenádě

Článek

V sobotu 11. srpna se na Labském nábřeží v Poděbradech sešlo zhruba 80 dnes již historických vozů Škoda, aby se zúčastnily tradičního automobilového srazu s názvem Hundertgang 2012.

Přijíždějící škodovky olemovaly téměř celou délku promenády a vystavená auta tak mohli obdivovat i návštěvníci z řad veřejnosti. Všichni se mohli prostřednictvím hlasovacích lístků zapojit do volby nejkrásnějších vozů srazu.

Podtitul letošního programu zněl Cesta kolem světa. Především orientační soutěž, která na promenádě následně startovala a jež byla inspirovaná cestou kolem světa absolvovanou s vozem Škoda 1000 MB alias Julií Michalem Vičarem a Martinem Beťkem, byla pro všechny soutěžící příležitostní k vytvoření si představy, co vše je možné na takové cestě zažít.

Pořadatelé připravili několik desítek různých úkolů inspirovaných skutečnými událostmi a tak i v Poděbradech se zajišťovala víza a výjezdní povolení, sháněli sponzoři a následně slavnostně startovalo.

V blízkém či vzdálenějším okolí se pak absolvovala technická prohlídka, upláceli ruští policisté, hledali cesty v sibiřských lesích, bloudilo po korejských vesnicích, obíhala úřední kolečka při proclívání vozidla a vstupu na americké území, vyhrabávali vozy z písečných dun, pod dohledem mexických banditů se běhalo mezi kaktusy, bojovalo proti panamským atentátníkům a plnilo mnoho dalších úkolů. Celá orientační soutěž dlouhá zhruba 150 km trvala téměř 12 hodin. 

Na závěr dne pak v restauraci Soutok proběhla přednáška a prezentace zmiňované cesty kolem světa, kterou vedl sám jeden ze dvou účastníků Michal Vičar. A samozřejmě nemohla chybět ani autogramiáda jeho cestopisné knihy Embéčkem kolem světa.

V neděli pokračoval program jízdami zručnosti a rychlostními sprinty na letišti v Pátku. Tato klání opět prokázala, že na leštěnku žádný vůz nejezdí a plynulost a přesnost jízdy mnohdy nahradí i mnoho koní pod kapotou. Sraz skončil odpoledne slavnostním vyhlášení výsledků a dekorováním vítězů jak orientační soutěže tak všech ostatních disciplín. 

Reklama

Výběr článků

Načítám