Hlavní obsah

Řemesla z dávné minulosti ožívají v muzeu v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 22. dubna probíhá v poličském muzeu výstava se středověkou tematikou, v jejímž rámci byla pro veřejnost připravena řemeslná dílna. Návštěvníci mohli vyzkoušet tkaní na středověkém stavu, výrobu lněných provazů a měli i možnost pod vedením zkušeného brašnáře vyzkoušet si práci s kůží, její opracování, zdobení…

Foto: Alena Jandlová
Článek

Již po několikáté v tomto roce si připravili v Městském muzeu a galerii v Poličce připravili pro své návštěvníky příjemně tvořivé odpoledne. Tentokráte šlo o řemeslnou dílnou s názvem Pojďte s námi do středověku. Ta se konala v prostředí výstavy Doba měst a hradů, husitské války, takže o správnou historickou atmosféru bylo postaráno.

Video z muzea: zde

Středověká zbroj je pro návštěvníky výstavy nejen k dispozici na vyzkoušení, aby poznali tíhu brnění udatných rytířů, ale zároveň vytvářela kulisu zkušenému brašnáři, který ukazoval svá tajemství a triky při práci s kůží, jejím opracování a zdobením. I ti co drželi brašnářské nářadí v ruce poprvé, si na konci odnášeli krásné, vlastnoručně zdobené kožené měšce a náramky.

Stejně tak ti, co se chtěli dozvědět něco zajímavého o spřádání ovčí vlny na vřeténko, nebo o tkaní neváhali a spolu se šikovnou přadlenou si vyzkoušeli tkát na středověkém stavu a pomocí kolovrátku přást či vyrábět lněné provazy.

Pro ty nejmenší byly připraveny předlohy gotických obrazů oděvů, které si děti mohly během odpoledne vybarvit nebo si navrhnout vlastní erb do předem připraveného erbového pole. Zkoušela se také výroba pečeti, skládání gotické vitráže ze skleněných čtverců anebo psaní husím brkem na pulpitu či zdobení iniciály.

Takto zábavné sobotní odpoledne nebylo poslední a v budoucí době pro návštěvníky Městské muzeum a galerie v Poličce připraví ještě několik zajisté stejně zajímavých, zábavných a řemeslných dílen.

Více informací naleznete na www.cbmpolicka.cz nebo na facebooku Centrum Bohuslava Martinů a Městské muzeum a galerie Polička.

Reklama

Související témata:
Martin Pulpit

Výběr článků

Načítám