Hlavní obsah

První rok s nízkoprahovým klubem RELAX v Tachově

Novinky, Tomáš Šebesta

Klub RELAX, nízkoprahové zařízení občanského sdružení KOTEC působící v Tachově, má za sebou již první rok existence. Za takto krátkou dobu se stal nedílnou součástí sociálních služeb ve městě. Kdo jsou klienti nízkoprahového klubu RELAX? A k čemu jim tato služba slouží?

Foto: Klub RELAX
Článek

Podle vedoucího klubu RELAX Michala Kandlera je „průměrnému klientovi“ přes 13 let, nejvíce zde potřebuje trávit volný čas s kamarády, aby se odreagoval po škole a měl možnost rozvíjet vlastní schopnosti a dovednosti. Nejčastěji v klubu hraje fotbálek s kamarády nebo pracovníky, přičemž ti s ním proberou důležité záležitosti ohledně školy, vztahů a zázemí.

Děti a mládež, které navštěvují zařízení, postupně získaly důvěru v pracovníky při svěřování se s osobními problémy. Zajímavou informací od klientů byl pro pracovníky fakt, že klienti vnímají význam dodržování pravidel pro zajištění vlastního bezpečí v klubu.

„V lednu jsme prováděli hodnotící studii spokojenosti se službami za minulý rok a zaměřovali jsme se i na potřeby klientů zařízení,“ uvedla Hana Kovaříková, zaměstnankyně klubu. Dodala, že od zahájení provozu v únoru 2011 přišlo celkem 62 klientů ve věku od 12 do 20 let, z toho byly dvě třetiny mužů a třetina žen. Celkově strávili pracovníci 376 hodin navazováním kontaktu s klienty, odborným poradenstvím, poskytováním informací a prací s klienty na dosahování jejich dlouhodobých cílů.

Od ledna klub posunul věkovou hranici pro vstup a do klubu tak mohou docházet klienti od 12 do 26 let. „V dubnu přestěhujeme klub do větších prostor bývalého internátu pod náměstím a plánujeme rozšíření otevíracích dnů,“ uzavřel Michal Kandler.

Reklama

Výběr článků

Načítám