Hlavní obsah

Přineste staré spotřebiče do muzeí v Rožnově, Jihlavě a Pardubicích!

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní pojízdné Recyklatorium, do kterého můžete od pátku do neděle odevzdat vysloužilé spotřebiče, dorazilo dnes do Rožnova pod Radhoštěm, Jihlavy a Pardubic. Společný projekt kolektivního systému ELEKTROWIN, krajů a regionálních muzeí chce podpořit zpětný odběr vysloužilých spotřebičů a zvýšit tak množství surovin, které se díky jejich recyklaci dají znovu využít.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Recyklatorium cestuje po České republice v rámci akce s názvem Železný týden, která se letos koná už počtvrté. Během září zavítá ještě do dalších devíti měst.

Každý, kdo přinese spotřebič, získá slevu na vstupném a další odměny. Zároveň se stane „hrdinou Železného týdne“. Příchozí si také mohou otestovat své znalosti recyklace ve vědomostním kvízu přímo v Recyklatoriu. Kromě dalších dárků si odnesou výtisk časopisu s vlastní fotografií na titulce nebo svou fotografii s Recyklatoriem.

„Naši předkové sice slovo ‚recyklace‘ neznali, v každodenním životě se ale chovali velmi ekologicky,“ upozorňuje Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě. „Ještě zhruba před 150 lety zejména na venkově domácnosti neprodukovaly prakticky žádný zbytkový odpad, protože zužitkovaly téměř vše beze zbytku,“ dodává Ondruš.

Část území ČR byla navíc elektrifikována až po druhé světové válce. „U nás na Valašsku si mnoho obcí na elektřinu muselo počkat až do 50. let,“ připomíná Ondruš. 

Ani na Vysočině si lidé s recyklací odpadů nemuseli dlouho lámat hlavu, protože nebyly dnes běžně dostupné umělé hmoty, plasty, igelity ani další těžko rozložitelné materiály. „Proto zbytky a odpady, které každodenně vyprodukovali, velice snadno také dále zužitkovávali,“ popisuje etnografka Muzea Vysočiny Dana Nováková.

„Jak na venkově,  tak i ve městech se do 20. století žilo bez elektrického proudu, tudíž se veškeré práce v domácnosti i v hospodářství konaly ručně, případně s použitím zvířecí síly,“ doplňuje Nováková. Na počátku 20. století se dříve než na venkově začalo ve městech objevovat elektrické osvětlení a elektrické spotřebiče na údržbu domácnosti.    

Letošní průzkum společnosti ELEKTROWIN ukázal, že 53,1 procenta obyvatel České republiky používá každý den doma i při práci deset a více elektrospotřebičů. Jak tyto přístroje vypadaly v minulosti, to mapuje technická sbírka Východočeského muzea v Pardubicích.

Podle jeho ředitelky Jitky Rychlíkové  sbírka vznikla v 90. letech 20. století a v současné době čítá téměř 650 evidenčních čísel. „Skládá se z deseti oborových skupin, ve kterých jsou zastoupeny předměty od 19. století až po současnost. K nejzajímavějším a nejrozsáhlejším patří skupiny radiotechniky a videotechniky,“ upřesňuje Rychlíková s tím, že jsou zde hojně zastoupeny výrobky bývalého podniku Tesla Pardubice. 

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během zářijových Železných týdnů, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celém Česku. ELEKTROWIN už jich ve spolupráci s městy a obcemi, prodejci elektra nebo třeba dobrovolnými hasiči vytvořil na 12 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám