Hlavní obsah

Pořádný tyjátr - opět v plaském klášteře

Novinky, Sylvie Kročáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se Klášter Plasy již popáté stane nejenom kulisou, ale i inspirací a spoluhráčem studentů a mladých tvůrců, jejichž vášní se stala divadelní tvorba.

Foto: Sylvie Kročáková

Klášter Plasy - divadelní festival Na hraně!

Článek

Od 11. do 13. dubna proběhne v západočeských Plasích divadelní festival experimentálního a studentského divadla Na hraně! Jedná se o regionální soutěžní přehlídku pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Tříčlenná porota složená z vysokoškolských pedagogů a divadelních kritiků vybere nejzajímavější představení, s nimiž budou mít studenti možnost předvést svůj um na národních přehlídkách v Ústí nad Orlicí a v Písku.

Studentská divadelní tvorba se velmi často blíží tvorbě profesionální, zejména pak její alternativní scéně. Festivaly doplněné o diskuze s odborníky, jsou jedinečnou příležitostí pro mladé lidi, kteří zde mohou konfrontovat své chápání a pojetí divadla s pohledem a zkušeností těch, kteří se divadlu plně věnují. Často se tak diskuze herců s odborníky promění v dlouhé, zanícené a podnětné debaty, ve kterých se studenti mohou do divadelní vědy ponořit naplno.

Festival má letos na programu dvacet představení amatérských a jedno představení profesionální, pro studenty tedy inspirativní. Většina her vznikala ve zkušebnách a je tedy možné hrát je téměř v libovolných prostorech.

Najde se zde však i představení (Ema má maso), které bylo vytvořeno jako tzv. site-specific, tedy přímo v prostorách kláštera. Vznikalo během čtyřdenního uměleckého workshopu, který divadelnímu festivalu předcházel. Klášter je tedy chápán jako plnohodnotný spoluhráč. Hru bude možné shlédnout v sobotu v odpoledních hodinách.

Organizátory festivalu jsou stejně jako v předešlých letech občanské sdružení Johan, Národní památkový ústav – správa kláštera Plasy, Město Plasy a letos nově se na festivalovém dění bude podílet i obecně prospěšná společnost Plzeň 2015 prostřednictvím své Autobusové linky 2015. Její autobus s občerstvením bude po celou dobu festivalu stát na prostranství před konventem.

Reklama

Výběr článků

Načítám