Hlavní obsah

Učitelé zmapovali Chaloupky

Novinky, Pavel Ratkovský

Na středisku Chaloupky proběhl o víkendu seminář z cyklu Učíme se v přírodě. Tentokrát se zde vzdělávali učitelé se zájmem o problematiku geografických informačních systémů (GIS). Kromě lektorů z Chaloupek vedli seminář zástupci Masarykovy univerzity spolu s pedagogem Gymnázia Brno.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Zpracování získaných dat na semináři GIS.

Článek

Účastníci se naučili pracovat s volně dostupným programem Quantum GIS, vytvářet vlastní mapy v kancelářském balíku Libre Office a dozvěděli se, jak využít ve výuce populární program Google Earth.

„Cílem semináře bylo ukázat učitelům jak využít GIS ve výuce, což se nám, alespoň podle ohlasů pedagogů, zřejmě podařilo,“ uvedl organizátor semináře a lektor střediska Chaloupky Michal Vrzáček.

To ale zdaleka nebylo vše, co měli účastníci na programu. Jedna z aktivit se týkala vyhledávání míst pomocí zařízení GPS. Učitelé se chopili „GPSek“ a vyrazili do terénu zmapovat okolí Chaloupek.

Pomocí serveru Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního vyměřili jim určené pozemky. „Doufáme, že podobné aktivity přispějí ke zpestření výuky na školách,“ řekl vedoucí střediska Chaloupky Martin Kříž.

Semináře OPVK (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost) pokračují na jaře, kdy se uskuteční od 6. do 8. května Sportovní víkend v údolí Berounky a od 26. do 29. května Víkend v Bílých Karpatech. Semináře jsou pro učitele z kraje Vysočina zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám