Hlavní obsah

Písecká Sladovna představuje půvabné ilustrace Zdeňky Krejčové

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatě zaplněný prostor Nízkých trámů, jedné z výstavních ploch písecké Sladovny, nabízí pestrý výběr z posledních deseti let ilustrátorské práce této pražské výtvarnice. Ilustrace, zejména k dětským knížkám, však zdaleka nejsou určeny pouze dětskému oku a pohladí i zralého návštěvníka

Foto: Petr Hejna

Ilustrace Z. Krejčové

Článek

V mládí Zdeňka Krejčová pobývala v Číně, a vliv tamního tradičního výtvarného umění zanechal nesmazatelné stopy v jejím vnímání a technice. Půvabné a barev plné  obrázky jsou charakteristické decentní černou linkou, vystaveny jsou i černobílé ilustrace k historickým pověstem a legendám z dob hradů a ukázky malovaného hedvábí. Autorka rovněž maluje oleje, jeden z nich - malba na dřevěné desce, před lety darovaný Jiřímu Stivínovi, byl přítomen formou projekce při zahájení výstavy.

Právě účast tohoto originálního a nespoutaného muzikanta nebyla náhodou. Bulvární tisk by pravděpodobně jejich spolupráci vysvětlil lákavým titulkem Šokující odhalení - Stivín a Krejčová spolu mají dvanáctiletého caparta! Stejnou pravdu obsahující sdělení, leč prosté skandalizujícího podtextu, je mnohem usedlejší - oba umělci spolu oněch dvanáct let spolupracují v projektu Cap-art, což je centrum pro improvizaci v umění ve Všenorech.

Hudební úvod tedy patřil dechovým nástrojům čepičáře Stivína - produkce byla doplněna projekcí a žánrově se návštěvníkům vernisáže dostalo vzorků použití jednotlivých nástrojů ze Stivínova arzenálu v hudbě renesanční, barokní, impresionistické, jazzové i soudobé autorské. Povětšinou s přednatočenými podklady - od jazzového tria po orchestr, tedy zahrál na různé druhy fléten, alt saxofon, nebo sólově na Panovu flétnu. Mnoho lidí přitáhla krom vystavovaných obrázků i přítomnost právě tohoto vynikajícího muzikanta, respektovaného i pro jeho veřejně prezentované osobní postoje.

Videoukázky z vystoupení J. Stivína:   první ukázka   druhá ukázka

Něžný svět ilustrací Zdeňky Krejčové v příjemném prostředí Nízkých trámů rozhodně stojí za to neopomenout při výběru cesty za kulturou v Písku. Zajímavostí a pro mnohé jistě neznámým faktem je, že Zdeňka Krejčová byla přítelkyní legendárního slovenského rockera Dežo Ursinyho, a jeho korespondence s ní z let 1991 - 1995, vyšla po jeho smrti knižně pod titulem Moja milá pani (Listy Zdenke Krejčovej).

Zdeňka se také věnuje filmové tvorbě, je absolventkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové (zatímco Stivín vystudoval kameru na FAMU, aby posléze zběhl natrvalo k hudbě).

Výstava na známé adrese kulturního prostoru Sladovna, Velké náměstí 113 potrvá do 14. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám