Hlavní obsah

O magické noci otevře zámek v Moravské Třebové své brány

Novinky, Jindřich Kos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Moravské Třebové bude v pondělí 30. dubna po setmění otevřen. Nádvoří bude spoře osvětleno jen loučemi a světlem svíček, jak si to každá tajemná událost vyžaduje.

Foto: zámek Moravská Třebová

Noční nádvoří zámku v Moravské Třebové

Článek

Noc z 30. dubna na 1. května byla vždy považována za magickou a lidé si s ní spojovali řadu nadpřirozených události. To je také důvod, proč se na zámku v Moravské Třebové už tradičně otevírají po setmění expozice Středověká mučírna a Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny.

Pálit čarodějnice se sice z bezpečnostních důvodů na zámku nebudou, ale návštěvníci mohou mimo jiné vyzkoušet v mučírně stoličku pro čarodějnice. V minulosti k ní byly ženy obviněné z čarodějnictví přivazovány na dlouhé hodiny, kdy čekaly na samotný výslech, nebo už na popravu.

Také alchymisté byli obyčejnými lidmi považováni za spojence samotného ďábla. Jejich tajuplná práce se vymykala chápání prostých lidí a četné obavy pak přecházely do četných legend, ve kterých tak často byli alchymisté líčeni, jako zlí a zákeřní lidé.

Prohlídky okruhů začínají v pondělí ve 21 a 22 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám