Hlavní obsah

Nový kroměřížský festival je největším setkáním živých soch u nás

Novinky, Pavel Zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá sochařská výzdoba ke Kroměříži neodmyslitelně patří, avšak to, co bude k vidění v neděli 27. května, zatím toto historické město nazývané Hanáckými Aténami nezažilo. V Kroměříži se uskuteční 1. ročník nového Mezinárodního festivalu živých soch, který je zároveň první akcí svého druhu u nás.

Foto: MěÚ Kroměříž

Mezinárodní festival živých soch v Kroměříži

Článek

Na 25 stanovištích v malebných zákoutích, podloubích, v rušných ulicích i na prostranstvích, která běžně nebývají přístupná, bude k vidění na šest desítek originálních živých soch a sousoší, každá v jiném vizuálním stylu a s využitím různých technik. K vidění bude dokonce i socha s UV barvami v temné místnosti, zahraniční země budou reprezentovat sochy z Rakouska a Polska.

„Jednotlivá stanoviště byla vybrána tak, aby návštěvníkům umocnila dojem z kombinace sochy a prostředí, ve kterém se nachází,“ prozradila Ivana Jurečková z odboru kultury a cestovního ruchu kroměřížské radnice, který festival společně se spolkem Živé sochy Sinela pořádá.

Sochy budou na svých stanovištích od nedělní 13. do 17. hodiny, nebudou však jen pastvou pro oči, kamery a fotoaparáty, ale i ústředním bodem hned několika soutěží.  „V první soutěži vyberou nejhezčí sochu návštěvníci svým hlasováním. Každý dostane hlasovací lístek a po celou dobu festivalu mohou sochy hodnotit. Ve druhé soutěži bude odborná porota hodnotit tři modely, které budou vznikat teprve během festivalu přímo před očima lidí. Vyhlášení obou bude pak součástí závěrečného defilé po 17. hodině,“ uvedla Ivana Jurečková.

Třetí soutěž patří fotografům, kteří mohou své snímky pořízené během festivalu posílat nejpozději do 8. června na www.zivesochysinela.cz a ty nejlepší budou opět vyhodnoceny. Po 18. hodině festival zakončí koncert skupiny Event Jazz Trio.

Živé sochy jsou uměleckou disciplínou, kde vystupují herci – umělci – jako živé sochy vytvořené zdánlivě z kovu, mramoru, hlíny, betonu, dřeva a jiných materiálů. Jedná se o náročnou činnost, která klade důraz na vysokou fyzickou a profesionální kvalitu. Umělci vytvářejí nehybné objekty, sochy a sousoší, které se pojí k různým tématům. Živé sochy jsou oblíbenou atrakcí a zejména ve velkých metropolích bývají atrakcí letní turistické sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám