Hlavní obsah

Nejlépe chutná pod širým nebem

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední zářijovou sobotu nevařte, přizvěte rodinu a kamarády a přij(e)ďte do nejmladšího skanzenu na Moravě – Muzea v přírodě Rochus v Uherském Hradišti. V sobotu 23. září se tu uskuteční čtvrtý ročník gastrofestivalu Slovácký festival chutí a vůní. Objevuje poklady tradiční slovácké gastronomie.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Gastrofestival v Muzeu v přírodě Rochus

Článek

Už od brzkého rána budou hospodyně zatápět v kamnech v chalupách muzea, a pak po celý den vařit a nabízet nejrůznější sladké i slané dobroty podle vlastních, rodinných, nebo i podle receptů publikovaných v obou dílech populární Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Areálem se rozvoní nejrůznější masové i bezmasé speciality, polévky, ale i čerstvý chleba a placky, které se na Rochusu budou péct v „přímém přenosu“.

„Tradiční gastronomie je jedním z velkých nehmotných pokladů, které Slovácko v sobě ukrývá,” uvádí Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

„Sám si občas rád zavzpomínám na dobroty z babiččiny kuchyně, které provázely mé dětství. Od té doby zájem o jednoduchou, chutnou a zdravou kuchyni z místní produkce obecně nebyl. Po dlouhé odmlce se až v roce 2010 podařilo Regionu Slovácko vzbudit povědomí mezi veřejností vydáním Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku, kterou v roce 2014 následoval velmi úspěšný druhý díl. Podporu tradiční gastronomii a vlastně i poděkování všem hospodyňkám vyjadřujeme již čtvrtým ročníkem Slováckého festivalu chutí a vůní, na který si každoročně najde cestu téměř 2000 návštěvníků,” dodal k záměru.

V minulém roce změnil gastrofestival své místo konání, přesunul se z hlavního uherskohradišťského náměstí do areálu Muzea v přírodě Rochus.

PhDr. Jan Blahůšek, ředitel muzea a etnograf, tento přesun vítá: „Téma tradiční gastronomie je určitě velmi živé. V našich objektech, které jsou věrnými funkčními kopiemi původních stavení uherskohradišťského Dolňácka, je možné jídla připravovat přímo na původních kamnech. Návštěvník proto může celý proces přímo sledovat a udělat si věrohodný obrázek o tom, jak se vařilo za doby našich babiček. Můžete tedy zavzpomínat na své dětství a současně ho ukázat svým dětem nebo vnukům“.

Ochutnat i zakoupit bude možné báleše, ovesňáky, patenty, mrkváče, med, marmelády, sirupy, perníky, povidla, koření, škvarkovou pomazánku, klobásy a uzeninu, kysané zelí, houby, sušené ovoce, nudle a další domácí produkty nositelů ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka. Chybět nebude ani burčák, víno, pivo, mošty a slivovice.  

O bohatý doprovodný program se postarají Drmolice z Polešovic, představí se dětské folklorní soubory Kunovjánek a Handrláček, doplní je cimbálová muzika Čarapa a mužský sbor Old Stars Hradišťan. Zajištěna bude také kyvadlová doprava.

Pro každého návštěvníka si organizátoři připravili pozornost v podobě tajného (nezveřejněného) receptu Slovácké kuchařky.

Výběr článků

Načítám