Hlavní obsah

Na Vysočině vloni přibylo pacientů, kteří vyhledali pohotovostní službu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze statistik Kraje Vysočina vyplývá, že v roce 2012 vyhledalo lékařskou pohotovostní službu v pěti krajských nemocnicích 26 817 občanů. Oproti roku 2011 došlo k nárůstu pacientů o více než 3 procenta. Kraj kvůli zvyšujícím se nákladům zvažuje změny.

Foto: Kraj Vysočina

Ilustrační foto

Článek

Z 26 817 pacientů bylo 56 procent dospělých a 44 procent dětí. Každý den odpoledne a o svátcích ošetřili lékaři v průměru 73 lidí.

Nejfrekventovanější měsíc v loňském roce byl pro lékařskou pohotovost prosinec, kdy v krajských nemocnicích vyhledalo v souvislosti s chřipkovou epidemií ošetření 3633 občanů. Jen o 451 lidí méně ošetřili lékaři loni v červenci, měsíci, který se už několik let opakovaně dostává na špici v počtu klientů. Nejméně práce měli zdravotníci v lednu, říjnu a listopadu, kdy pohotovost navštívilo v průměru 1659 pacientů.

Nejvíce práce mají zdravotníci na pohotovosti v jihlavské nemocnici, kde vloni ošetřili 7557 lidí, následuje nejmenší krajská nemocnice v Pelhřimově s téměř šesti tisíci klienty a naopak nejméně pacientů chodí na pohotovost v novoměstské nemocnici.

„Kraj Vysočina přispívá na zajištění lékařské pohotovosti každoročně 20 milióny korun rozdělenými stejným dílem mezi krajské nemocnice. Vzhledem k tomu, že náklady na zajištění lékařské pohotovostní služby rok od roku rostou, stojíme před rozhodnutím, zda stávající model poskytované služby zachovat, nebo přijít se změnou. Ta však musí být podložena reálnými čísly,“ uvedl Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Návštěva ordinace lékaře v rámci pohotovostní služby je pro pacienty spojena regulačním poplatkem ve výši 90 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám