Hlavní obsah

Na kameni kámen, úchvatná romantika ruin našich hradů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruiny hradů mnohdy přitahují k návštěvě více než honosná panská sídla či mohutné hrady. I ony bývaly plné života, důležité pro své majitele i jeho poddané. K jejich zániku došlo většinou ze tří příčin, spolu s kláštery je dobývala a ničila husitská a později Poděbradova vojska.

Foto: infocentrum Úštěk

Helfenburk neboli Opičí hrádek u Úštěka, jedna z našich nejhezčích zřícenin

Článek

Další újmu utrpěly za řádění Švédů, nakonec je rozkotalo nařízení Ferdinanda III. o ničení hradů. V neposlední řadě je majitelé opustili, když nastala doba zámků a stavební kámen se použil jinde.

Duchové a Hus žili na Krakovci

Hrad patřil k nejluxusnějším sídlům své doby, bývá zván i prvním zámkem. Jeho zakladatel Jíra z Roztok, oblíbenec Václava IV., mu říkal chalúpka. Točila se tu dětská komedie Ať žijí duchové, pobýval zde Jan Hus, místo si oblíbili K. H. Mácha i T. G. Masaryk.

Rotštejn je branou do pekla

Alespoň ve filmu S čerty nejsou žerty takto posloužil. Zbytek rozlehlého z části do pískovce tesaného, zčásti zděného hradu u Turnova je velmi romantický.

Andělská hora ožila Baladou pro banditu

Andělská hora u Karlových Varů posloužila jako kulisa pro trampský muzikál Balada pro banditu. Skromné zbytky zříceniny na čedičové skále jsou výborným výhledovým bodem na Karlovarsko, vojenský prostor Doupov a Krušné hory. Místo miloval J. W. Goethe, kdyby viděl vysilač, který to tu hyzdí, asi by dostal infarkt.

Okořská bílá paní

Je pouhou legendou na rozsáhlé zřícenině měšťanského hradu poblíž Prahy. Písničku o ní zná téměř každý, ale ne všichni jste tu byli. Rozhodně romantické rozvaliny Okoře stojí za prohlídku, příjemná je i procházka na nedalekou Budeč, kde pobýval i kníže Václav. Posledními majiteli byli jezuité, po zrušení řádu se většina hradu přemístila jako stavební materiál do okolí.

Hukvaldy a Liška Bystrouška

Obec je rodištěm Leoše Janáčka, socha Lišky Bystroušky dlouho zdobila podhradí, než ji nějaký lump ukradl. Obrovský hrad zničil požár, možná od blesku, ale také ho mohli založit naštvaní úředníci. Patřil olomouckým biskupům, i husitskému hejtmanovi Janu Čapkovi ze Sán. U Lipan zradil radikály a uprchl.

Nejvýše položený je Vítkův kámen

Zřícenina nad Lipnem, náš nejvýše položený strážní hrad, používaný Pohraniční stráží jako pozorovací bod. Věznili tu i krále Václava. Jedinečný rozhled na jezero a okolní šumavské hvozdy.

Hasištejn měl obří knihovnu

Rozsáhlá zřícenina v Krušnohoří, proslavil ji cestovatel, vědec a politik Bohuslav  Hasištejnský z Lobkovic. Vlastnil největší knihovnu v zemi. Z věže pohled na severočeské elektrárny

Zvířetice bývaly přepychovým sídlem

Na pláni nad Jizerou stávalo jedno z nejpřepychovějších panských sídel. To ho vlastnili Valdštejnové, kteří zbudovali reprezentační rezidenci.  Vše zničil roku 1720 požár.

Na Novém hradě ranila Václava IV. mrtvice

Mnozí Pražané nevědí, že v Kunratickém lese stojí zbytky hrádku, kde trávil Václav IV. poslední chvíle života. Ranila ho tu mrtvice, když se dozvěděl o husitském povstání. Husité hrad pobořili, zničili i obrovskou knihovnu.  

Opičí Helfenburk

Zřícenina arcibiskupského hradu ze 14. století postavená u  Úštěka, okolí ve středověku terorizovala tlupa opic, které utekly místnímu šlechtici. Pobilo je až přivolané vojsko. Třicetimetrová věž slouží jako rozhledna. Báječné romantické místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám